Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Rantaelämää ja kulttuuria Turkissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.08.2019
Turkki on suosittu matkailumaa lämpimän ilmastonsa, monipuolisten matkakohteidensa ja erityisesti rantojensa ansiosta.

Välimeren aurinko houkuttaa Turkkiin

Turkki on tunnettu erityisesti rantalomakohteena. Maasta löytyy sopivia kohteita niin perhelomailijoille kuin nuorekasta iltaelämää haluavillekin. Lomaan voi yhdistää myös kulttuuria ja ostoksia. Aktiiviselle lomailijalle tarjolla on esimerkiksi golfia, sukeltamista ja patikointia.

Turkin tunnetuimpia lomakohteita ovat Alanya, Antalya, Marmaris, Belek ja Istanbul.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAlanya, Turkki
Alanya on suosittu rantakohde.

Matkustuskausi huhtikuusta lokakuulle

Ilmastossa on alueellista vaihtelua – maa on laaja, joten tämä on luonnollista. Rannikolla vallitsevan välimerellisen lauhkean ilmaston alueella kesä on lämmin ja kohtuullisen kuiva, talvi puolestaan lauha ja sateinen. Sisämaan mannerilmastossa vuodenajat ovat selkeämpiä: kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Monet eivät tiedä, että Turkissa on jopa hiihtokeskuksia.

Paras matkustusaika on huhtikuusta lokakuuhun. Keskikesällä kuumuus voi kuitenkin olla ajoittain painostavaa ja tästä syystä kevätkuukaudet ovat esimerkiksi pienten lasten kanssa matkustaville mieluista aikaa.

Alku- ja loppukaudesta matkailu on usein edullisempaa, mutta silloin palvelutarjonta saattaa olla rajallinen. Esimerkiksi vesiaktiviteetteja saattaa olla tarjolla normaalia vähemmän tai ei lainkaan ja jotkut ravintoloista sulkevat ovensa osaksi vuotta.

Matkailun Turkissa ei tarvitse rajoittua vain kesäkauteen. Esimerkiksi kaupunkiloma Istanbulissa tai luonto- ja kulttuuriloma Kappadokiassa sopivat yhtä lailla talviajan ohjelmaan.

Monipuolista tekemistä koko perheelle

Rannikon uimavedet ovat puhtaita ja lämpimiä, joten ne soveltuvat hyvin myös perheen pienimmille. Maa sopii hyvin myös aktiivilomailijoille monipuolisten harrasteiden ja vilkkaan yöelämän puolesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useissa rantakohteissa on mahdollisuus moniin erilaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten vesihiihtoon ja sukellukseen. Golfaajat viihtyvät maan lämpimillä viheriöillä.

Turkki on tunnettu esimerkiksi turkkilaisesta saunasta, hamamista. Maassa on myös kymmeniä kuumien lähteiden ympärille rakennettuja kylpylöitä.

Pakkaa mukaan edulliset ostokset

Turkki on kohtuullisen edullinen matkailumaa ja hyvä kohde ostosten tekemiseen. Lähes jokaisesta Turkin kaupungista löytyy basaarialue. Basaarien kaupat voivat olla mitä tahansa kultasepänliikkeeistä piraattituotteita myyviin vaateliikkeisiin.

Basaareilla kaupankäyntiin kuuluu erottamattomasti tinkiminen. Turistialueilla kauppaa käydään usein teen tai kahvikupillisen äärellä pitkään neuvotellen. Tähän leikkiin ei kannata ryhtyä, ellet ole valmis ostamaan tuotetta onnistuneen tinginnän päätteeksi. Tuotteen lopullinen hinta voi olla myyjän ilmoittamasta alkuperäisestä hinnasta jopa alle puolet.

Turkissa esimerkiksi kulta- ja nahkatuotteet sekä matot ovat edullisia ja laadukkaita. Suosittuja tuliaisia ovat myös mausteet, kengät ja laukut.

Toriostoksia tehdessä kannattaa pitää mielessä, että joillakin turistialueilla saattaa edelleen tulla vastaan huijauksia. Joskus turisteja yritetään haksauttaa pakkaamalla takahuoneessa paketiin jotain aivan muuta kuin hintaneuvotteluissa esillä ollut tavara, joten jos tilanne epäilyttää, varmista että saat mukaan juuri oikean tuotteen.

Historialliset kohteet sopivat kulttuuri- ja luontomatkailijalle

Turkin historia on monipolvinen ja kirjava. Alueella on vaikutteita kreikkalaisilta, roomalaisilta, ottomaaneilta sekä monesta muusta kulttuurista. Esimerkiksi rantakaupunki Side on täynnä historiallisia rakennuksia Antiikin Kreikan sekä Rooman valtakunnan ajoilta. Kappadokian luolakaupungit kertovat, millaista oli elää luonnon armoilla muinaisina aikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkissa on useita Unescon maailmanperintökohteita. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Istanbulin historialliset osat, Safranbolun kaupunki sekä muinainen Troijan alue.

Luonnon taidonnäytteitä ovat kalkkipitoisen veden valkaisemat Pamukkalen kalliot sekä Kappadokian huikeat kivimuodostelmat. Erityisesti Kappadokian alue on noussut viime vuosina suosituksi luontokohteeksi ja yhä useammat suomalaiset matkustavat katsomaan seudun huikean kauniita laaksoja.

Lapsiperheet viihtyvät Turkissa

Turkki sopii erinomaisesti lapsiperheen lomakohteeksi, sillä lentomatka Suomesta on kohtuullisen lyhyt ja tarjolla on suoria lentoja moniin suosittuihin lomakohteisiin. Paikalliset ovat hyvin lapsirakkaita, joten lomaseurueen nuorimmatkin otetaan hyvin huomioon.

Rantalomailun lisäksi perheille on tarjolla monenlaisia aktiviteetteja. Nähtävyyksiä ja retkikohteita on runsaasti. Liikkuminen kaupunkialueilla on suhteellisen helppoa myös lastenrattaiden kanssa, joskin jalkakäytävät ovat välillä kapeita tai olemattomia. Turkin suosituimmissa lomakohteissa on useita erityisesti lasten kanssa matkustaville tarkoitettuja suuria resort-alueita vesipuistoineen. Tiedustele näitä suoraan matkatoimistolta matkaa varatessasi.

Turistikohteiden asiakaspalvelutehtävissä on yleensä hyvin kielitaitoista henkilökuntaa ja paikallisten kanssa asioidessa englannilla tulee hyvin toimeen.

Turkin turvallisuustilanne on tavalliselle lomailijalle pääsääntöisesti hyvä, vaikka maan poliittisessa tilanteessa on paljon ristiriitaisuuksia. Ajoittaiset poliittiset levottomuudet eivät yleensä ulotu etelärannikon lomakohteisiin, joissa suurin osa lomailijoista majoittuu. Tästä huolimatta, kuten aina matkustaessa, maalaisjärki on hyvä pitää mukana. Turkkiin matkustavan kannattaa seurata Ulkoministeriön ajankohtaisia matkustustiedotteita ja tarvittaessa noudattaa ministeriön ohjeita. Riskialtteimpia kaupunkeja ovat Istanbul ja Ankara.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkki on islamilainen maa

Islam on näkyvä osa turkkilaista yhteiskuntaa. Kaupunkien moskeijoiden minareeteista kajahtaa viidesti päivässä rukouskutsu, joka saattaa yllättää ensimmäistä kertaa Turkkiin matkaavan. Turkki on nykyisin melko maallistunut, mutta paikallisia tapoja on silti kohteliasta kunnioittaa.

Maan itäosat ovat vahvemmin uskonnollisia kuin länsiosat. Kaikkialla maassa, myös matkailijoiden erityisesti suosimissa kohteissa, kannattaa kuitenkin pukeutua maltillisesti ja osoittaa hienotunteisuutta esimerkiksi alkoholinkäytössä. Alkoholi ei ole Turkissa kiellettyä, mutta sen liiallista nauttimista ei pidetä sopivana.

Olkapäiden ja polvien peittäminen kuuluu hyviin tapoihin. Osa paikallisista naisista peittää päänsä huivilla, mutta kaikki eivät, eikä myöskään matkailijoilta tätä odoteta muualla kuin moskeijavierailuilla. Suurissa kaupungeissa, rannikon turistikohteissa ja hotellialueilla pukeutuminen on vapaamielisempää kuin esimerkiksi maaseutukaupungeissa liikkuessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että paikallisten suhtautuminen paljastavasti pukeutuneeseen matkailijaan voi olla hyvin erilaista verrattuna peittävästi pukeutuneeseen ulkomaalaiseen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TURKISSA

Izmir, Turkki
Välimeren rantakohteiden matkailukausi ajoittuu huhtikuun ja lokakuun välille.

Lyhyt lentomatka Suomesta

Suora lento Turkkiin on suhteellisen lyhyt, noin neljä tuntia. Esimerkiksi Finnair lentää suoria lentoja lomakohteisiin ja myös useimmista matkatoimistoista on saatavilla pelkkiä lentoja. Lentojen hinnat alkavat noin 150–400 eurosta matkustusajankohdasta ja kohteesta riippuen.

Kaupunkikohteista helpoiten on saavutettavissa Istanbul, joka on Turkin lentoyhtiön Turkish Airlinesin keskus. Turkish Airlinesilla on huikea määrä kohteita, joihin on mahdollista matkustaa Istanbulin kautta – kyseessä on koko maailman mittakaavassa eniten reittejä tarjoava lentoyhtiö. Istanbul onkin suosittu stop over- ja vaihtokaupunki matkalla moniin Aasian tai Afrikan kohteisiin.

Turkin rantakohteet kuuluvat myös useimpien suomalaisten matkatoimistojen valikoimaan kesäkaudella. Tarjolla on perinteisiä pakettimatkoja, omatoimilomia sekä all inclusive -matkoja. Suosittuja rantalomakohteita ovat erityisesti Alanya, Antalya, Side, Kusadasi, Belek ja Marmaris. Näiden Turkin kohteiden äkkilähtötarjonta on tyypillisesti hyvä, ja spontaani reissaaja saattaa löytää erittäin halpoja matkoja, jos vain on valmis odottamaan viime hetkeen. Halvimpaan matkustusaikaan keväisin ja syksyisin äkkilähtöjä Turkkiin saattaa saada jopa alle 200 eurolla.

>> Katso edullisimmat äkkilähdöt Turkkiin juuri nyt

Laaja hotellitarjonta tarjoaa valinnanvaraa

Turkki on kehittynyt matkailumaa ja hotelleja on erityisesti suurissa kaupungeissa ja suosituissa rantalomakohteissa runsaasti. Hotellien taso vaihtelee ylellisistä all inclusive -hotelleista vaatimattomiin hostelleihin. Hotellit ovat hintatasoltaan usein edullisia ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä.

Välimeren rantakohteissa on myös paljon ulkomaalaisia loma-asukkaita, jotka ostavat tai vuokraavat vapaa-ajan asunnon omaan pidempiaikaiseen käyttöönsä. Asuntojen hinnat ovat melko edullisia, ja moni suomalainenkin on päätynyt tähän ratkaisuun.

Hyppää linja-autoon tai dolmusiin

Eri kohteiden välillä voi liikkua esimerkiksi junalla tai linja-autolla. Erityisesti bussimatkustaminen on edullista ja helppoa. Kaupunkien välillä voi liikkua myös lentäen. Maan sisäisiä lentoja järjestäviä yhtiöitä on monia ja lennot ovat usein edullisia.

Kaupungeissa ja lyhyillä matkoilla hyvä vaihtoehto on edullinen minibussi eli dolmus. Taksimatkustuksen hinnat ovat Turkissa hyvin edullisia. Paras kulkuneuvo riipppuu kohteesta ja siitä, minne olet matkalla. Matkustusvaihtoehtoja kannattaakin tiedustella esimerkiksi suoraan omalta hotellilta.

[rp_social]

TURKIN MATKAKOHTEET

Kappadokia, Turkki
Kappadokian maisemista voi nauttia ympäri vuoden.

Suomalaisten suosikki Alanya

Alanya on yksi Turkin suosituimmista lomakohteista. Alanyasta löytyvät kaikki lomailijan kaipaamat palvelut ja se on erinomainen kohde helppoa rantalomaa etsivälle. Alanyan pakettimatkatarjonta on laaja ja monia palveluita on paikan päällä mahdollista saada myös suomenkielisinä.

Alanya on perinteinen rantalomakohde, mutta kaupungin ympäristöstä löytyy useita mielenkiintoisia retkikohteita. Suomalaisille Alanya on käynyt tutuksi myös Nelosen Matkaoppaat-sarjasta, jonka ensimmäiset kaudet kuvattiin Alanyassa.

Turkin etelärannikolla vuorokauden keskilämpötila on 20 asteen tuntumassa jo toukokuussa. Lämpöä riittää pitkälle syksyyn, ja mittari painuu 20 asteen alapuolelle vasta joulukuussa. Tästä syystä Alanya ja sen lähikaupungit ovat erinomaisia kohteita auringonpalvojalle.

>> Lue lisää matkavinkkejä Alanyan kohdeoppaasta
>> Nämä ovat Alanyan parhaat rannat

Klassinen rantakohde Marmaris

Marmarista kutsutaan Turkin kauneimmaksi rantalomakohteeksi. Pitkää rantaa pitkin voi kävellä naapurikohteeseen Icmeleriin saakka. Marmaris on tärkeä matkailukaupunki ja monet Välimeren risteilyalukset pysähtyvät siellä tuoden kaupunkiin rantalomailijoiden lisäksi myös risteilyturisteja.

Alanyan ohella Marmaris kuuluu Turkin monipuolisinta yöelämää tarjoaviin kohteisiin. Rantapäivän jälkeen voi juhlia pikkutunneille saakka. Useimmat diskot ja klubit ovat avoinna aamuneljään, joten yhden illan aikana rakilasillisen ehtii juomaan useammassakin paikassa.

Kusadasin valkeat rannat

Viihtyisä Kusadasi on suosittu rantakohde Turkin länsirannikolla. Sen rannoilta häämöttää kreikkalainen Samoksen saari. Kusadasi on suosittu etenkin purjehtijoiden keskuudessa. Rantalomailija viihtyy Kusadasin valkeilla hiekkarannoilla. Kaupungin ravintolatarjonta on laaja ja sokkeloiset kujat henkivät itämaista tunnelmaa.

Kusadasi sopii hyvin aktiivilomailijoille, sillä purjehduksen ja vesiaktiviteettien lisäksi Kusadasista käsin voi käydä esimerkiksi reippailemassa läheisillä vuorilla.

Golfareiden Belek

Turkin Rivieralla Antalyan ja Alanyan välissä sijaitseva Belek on erityisesti golfareiden suosiossa. Belekin 14 golfkenttää tarjoavat vaihtelua pelaajille. Jos pallon perässä kiertely alkaa kyllästyttää, ovat Belekin rannat aivan vieressä.

Belek on rauhallinen kohde, jossa myös lapsiperheet viihtyvät. Paikka on rakennettu matkailijoita varten, joten fasiliteetit ovat matkailijan näkökulmasta hyvät. Saman asian kääntöpuoli on toki se, että varsinaiseen paikalliselämään täällä on vaikeampi päästä tutustumaan. Retket lähiseudun kaupunkeihin kuitenkin hoitavat asian helposti.

>> Lue lisää: Golfmatka Turkkiin – esittelyssä Belekin kentät

Kahden mantereen Istanbul

Turkin suurin kaupunki Istanbul sopii erityisesti kaupunki- ja kulttuurilomakohteeksi. Istanbul on kuuluisa kulttuurinähtävyyksistään. Moni erehtyy luulemaan Istanbulia Turkin pääkaupungiksi, mutta näin ei kuitenkaan ole. Maan hallinnollinen pääkaupunki on keskemmällä Turkkia sijaitseva Ankara.

Kirjaimellisesti idän ja lännen ristituulessa kahdella mantereella sijaitsevan Istanbulin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Hagia Sofia, Sininen Moskeija ja Grand Bazaar. Istanbuliin tutustumiseen kannattaa varata ainakin kaksi tai kolme päivää, sillä näkemistä riittää runsaasti. Silti lyhytkin stop over lentoa vaihtaessa kannattaa – silloin kannattaa vain valita käyntikohteet ennalta ja harkiten, jotta varmasti ehdit nähdä kaiken. Tietoa Istanbulin tunnetuimmista kohteista löydät täältä.

Monet pitävät Istanbulia erinomaisena ostoskohteena, sillä Grand Bazaarin lisäksi kaupungissa on useita muitakin markkinapaikkoja ja myös keskustan ostoskadut pursuavat monenlaisia tuliaishoukutuksia.

>> Lue lisää: Shoppailijan opas Istanbuliin
>> Lue lisää: Rantapallon ravintolavinkit Istanbuliin

Kulttuuriloma Ankarassa

Turkin pääkaupunki Ankara on maan hallinnollinen, kaupallinen ja liikenteellinen keskus. Ankarasta on hyvät liikenneyhteydet eri puolille maata, mutta tyypillinen lomailukohde se ei ole. Ankaran kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Anitkabir ja Kocatepen moskeija. Kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ehtii kiertää yhden päivän aikana.

Kiehtova Kappadokia on luontomatkailijan valinta

Keski-Turkissa sijaitseva Kappadokian alue on täynnä erikoisia kivimuodostelmia. Maisema seudulla on ainutlaatuinen koko maailmassa. Alueella on historiallisesti asuttu luolakaupungeissa, joista osa on säilynyt edelleen ja nykyisin matkailijat pääsevät tutustumaan niihin. Kappadokian lukuisilla laaksoilla on jokaisella oma persoonansa ja ilmeensä.

Tyypillisin tapa tutustua Kappadokiaan on bussilla tehtävät kiertomatka, jossa siirrytään päivän tai parin välein uuteen kohteeseen. Alueen hotellitarjonta on hyvä ja hintatason puolesta vaihtoehtoja löytyy jokaiselle kukkarolle. Aktiivilomailijat kiertävät maaseutua pyöräillen tai moottoripyörällä. Myös ratsastusvaellus on mahdollinen. Seudulla viljellään myös viiniä ja matkailija pääseekin melko suurella varmuudella perehtymään paikallisherkkuihin kierroksensa aikana.

Kappadokian upeimpiin elämyksiin kuuluu kuumailmapallolento aamuvarhaisella. Tämä on alueella tyypillinen tapa tutustua maisemaan uudesta perspektiivistä. Lennot lähtevät aina aikaisin aamulla, sillä vain silloin laaksojen tuulet ovat kuumailmapalloille suotuisat.

>> Lue lisää: Näin saat kaiken irti Kappadokiasta – 7 vinkkiä
>> Katso kuvat upeasta Kappadokiasta

TURKIN PARHAAT

Inka KhanjiTurkkilainen aamiainen
Turkkilainen aamiainen pitää kylläisenä pitkälle iltapäivään.

Parhaat rantakohteet

 1. Ölüdeniz
 2. Marmaris
 3. Alanya
 4. Kusadasi
 5. Belek

Parhaat kulttuurikohteet

 1. Istanbul
 2. Kappadokia
 3. Efesos
 4. Canakkale – Troija
 5. Safranbolu

Koe nämä Turkissa

 1. Välimeren paahteiset kesäpäivät
 2. Pitkän kaavan turkkilainen illallinen
 3. Kappadokian huikea luonto
 4. Istanbulin basaarien vilinä
 5. Hemmotteluiltapäivä hamamissa
[rp_social]

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen, Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: iStockphoto ja Inka Khanji

Vinkkejä ja ideoita

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat rannat – 6 vinkkiä täydelliseen rantapäivään

Antalya, Turkki

Haaveiletko elämästä auringossa? Turkkiin muuttavan ABC

Beko, Turkki

Helppo opas Turkkiin suuntaaville – perusfraasit, jotka jokaisen matkailijan tulee osata


Vinkkejä ja ideoita

Hamam-hoito Turkissa

Miten toimitaan turkkilaisessa hamamissa? Ensikertalaisen selviytymisopas

Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Pohjois-Kyproksen aavekaupunki Varosha halutaan avata uudelleen

Avataanko kielletty lomakohde uudelleen? Portit suljettiin yli 40 vuotta sitten

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja