Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Matkaopas: Levi

 • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.12.2023
Suomen parhaaksi hiihtokeskukseksi useita kertoja valittu Levi tarjoaa aktiivimatkailijalle tekemistä läpi vuoden.

Monipuolinen Levi saa matkailijan rakastumaan

Tunturi-Lapissa, 170 kilometriä Napapiirin yläpuolella sijaitseva Levi on tunnettu erityisesti talvikohteena: suosittu hiihtokeskus, tykkylumipuut, erinomaiset hiihtoreitit ja loputon määrä talviaktiviteetteja ovat saaneet niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin matkailijat rakastumaan Leviin. 

Visit LeviLevi, Suomi
Levi tarjoaa rutkasti aktiviteetteja läpi vuoden.

Vaikka Levin huippusesonki ajoittuu talvelle, tarjoaa alue tekemistä myös muina vuodenaikoina. Lumettomana aikana erinomainen pyöräilyverkosto, vesistöt ja vaellusreitit pitävät huolen, että Levin-loma on aina elämyksellinen. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Levin tunturi kuuluu Sirkan kylään, joka on osa Kittilän kuntaa. Levin tunturialueella on noin tuhat vakituista asukasta, mutta suosituimpana matkailusesonkina eli talvikuukausina asukkaiden määrä moninkertaistuu sesonkityöntekijöiden ansiosta.

Poroja Levin alueella arvioidaan asuvan noin 12 000.

Levi on ensisijaisesti luonto- ja aktiivikohde, sillä alueelle matkustetaan niin rauhallisen kuin vauhdikkaankin loman perässä. Lähes loputon palvelutarjonta pitää huolen, että lomalla ei tule tylsää, jos niin ei itse halua. Luontokohteet ovat lyhyen matkan päässä kylästä, joten rauhaan pääsee vaivatta.

Levin ilmasto

Se, milloin on paras aika matkustaa Leville, riippuu siitä, mitä lomaltaan etsii. Talvikaudella Levi on lyömätön kohde hiihtäjälle ja laskettelijalle, mutta suomalaisten matkailijoiden lisäksi alue täyttyy kansainvälisistä matkailijoista. Kiireisin talvisesonki alkaa joulukuun alussa ja kestää pääsiäiseen asti, ja silloin hinnat ovat kalleimmillaan.

Talvi on myös kylmintä aikaa. Kylmimmät kuukaudet ovat tammi- ja helmikuu, jolloin lämpötila voi laskea jopa alle 30 pakkasasteen. Usean kymmenen asteen pakkasia voi olla jo marraskuussa. On kuitenkin syytä huomioida, että ilmankosteus on hyvin matala, mistä syystä kovatkin pakkaset ovat Levillä usein melko siedettäviä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiLevi, Suomi
Levi on suosituimmillaan talvikuukausina, jolloin hintataso on myös korkeimmillaan.

Kaunein aika on yleensä tammikuussa, jolloin pakkanen pitää taivaan kirkkaana ja kaamos päättyy. Silloin taivas värjäytyy pastellin vaaleanpunaiseksi, ja puut ovat tykkylumen kuorruttamia. Kaamosaika kestää Levillä joulukuun alkupuolelta tammikuun alkuun.

Kesäisin Levillä nautiskellaan vastaavasti yöttömästä yöstä, ja lämpötilat ovat parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin mittari voi hätyytellä hellelukemia.

Heinäkuu on ajankohta, jolloin Levillä on eniten hyttysiä: ne saapuvat tavallisesti juhannuksen jälkeen ja katoavat heinäkuun päätyttyä. Mitä sateisempi kesä on, sitä enemmän hyttysiä riittää. Hyttysiä ei kuitenkaan ole juuri Levin kylällä eikä tuntureiden huipuilla.

Levin hintataso

Levi sopii matkakohteeksi kaikenlaisille budjeteille, sillä suositussa matkailukohteessa on eri hintatason vaihtoehdot niin majoituksen kuin ruokailujenkin osalta. Myös aktiviteetteja on tarjolla eri hintaluokista. 

Yleisesti hintataso on hiihtokeskuksessa kalliimpi kuin muualla Suomessa, ja esimerkiksi tunturiravintoloissa kannattaa varautua maksamaan enemmän. Jos haluat päästä edullisesti myös laskupäivinä, syö joko kylällä tai omassa majapaikassa. 

Inka KhanjiLevi, Suomi
Hiihtokeskuksen alueella on selvästi muuta Leviä kalliimpaa, mutta alueella on saatavana myös runsaasti edullisia elämyksiä.

Levillä käy kortti maksuvälineenä käytännössä kaikkialla, eikä käteistä tarvitse pitää mukana. Keskuksessa on kaksi pankkiautomaattia: Otto-automaatti Zero Pointissa eturinteen alla sekä Nosto-automaatti S-marketin yhteydessä. 

Levin keskuksen ostoskadut tarjoavat hyvät ostosmahdollisuudet tuliaisten ja talvivaatteiden osalta. Jos huomaat tarvitsevasi varusteita tai lämmintä vaatetta vasta paikan päällä, löytyvät ne alueen kaupoista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisimpiä Levin tuliaisia ovat alueella valmistettu kosmetiikka ja esimerkiksi kuivatuista marjoista tehdyt tuotteet, mutta myös perinteiset joulukoristeet, Levi-tuliaiskrääsä sekä porontaljat. Esimerkiksi Wood Jewelin kuksat ovat tai kotimaisen Hálo-merkin vaatteet ovat mieleenpainuva tuliainen.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Levillä

Levi on kansainvälinen matkailukohde, joka on tulvillaan ihmisiä talvikaudella. Paikalliset ovat tottuneet suuren maailman tunnelmaan, ja palvelua saa paitsi suomeksi myös englanniksi. Levillä puhutaan vahvaa paikallismurretta, mutta koska sesonkityöntekijät saapuvat alueelle kaikkialta maasta, pääsevät matkailijatkin nauttimaan monipuolisesta murteiden kirjosta. 

Matkailijan näkökulmasta Levi on turvallinen matkakohde, mutta erämaa on lähellä ja arktiset olosuhteet voivat myös yllättää matkailijan. Retkeillessä on syytä huomioida, että puhelimen kenttä ei kata kaikkialle ja akku voi loppua hetkessä kovilla pakkasilla. Sen vuoksi mukaan kannattaa aina ottaa myös paperinen kartta.

Inka KhanjiLevi, Suomi
Levi on turvallinen matkakohde, ja matkailija voi liikkua alueelle turvallisin mielin myös pimeällä.

Retkeilijän kannattaa kertoa aina edes yhdelle hengelle mihin on menossa ja milloin on suunnitellut palaavansa takaisin. 

Autolla liikkuessa huomiota kannattaa kiinnittää kansainvälisiin lomailijoihin, jotka eivät tunne suojateitä ja ylittävät tien mistä sattuu. Erityisesti kylällä ajaessa onkin syytä olla valppaana. Poronhoitoalueella taajamissa tielle voi hypähtää poro, kylällä turisti.

Erityisesti suomalaiset matkailijat roskaavat Levillä muita kansalaisuuksia enemmän, ja tunturi-Lapin lomalla onkin syytä muistaa samat käytöstavat kuin kotona. Levi on monen ihmisen koti, eikä sinne tule lähteä sikailemaan. Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin vieraina, ja odottavat vastaavaa suhtautumista myös matkailijoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalliset järjestävät vuosittain ympäristöviikon suosituimman matkailusesongin päätteeksi. Silloin kyläläiset jalkautuvat kylälle ja maastoon siivoamaan matkailijoiden jäljet: vuonna 2022 roskia kertyi kolmen jätelavan verran.

Esteettömyyden osalta Levillä on vielä rutkasti petrattavaa ja sitä kehitetään jatkuvasti, mutta moni asia on jo huomioitu. Esteettömyyttä edellyttävä matkailija voi kokea Levillä monia tyypillisiä elämyksiä, kuten laskettelua, vierailua porotiloilla, retkeilyä ja huskysafareita. Monissa hotelleissa on esteettömiä huoneita ja myös useimpiin ravintoloihin on esteetön pääsy. Levin matkailu on koonnut esteettömät ravintolat ja palvelut yhdelle sivulle.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille Levi on helppo kohde, sillä kansainvälisessä matkakohteessa kaikkiin matkailijoihin suhtaudutaan neutraalisti. Julkisiin hellyydenosoituksiin ei kiinnitetä erityistä huomiota. Levin oma Pride järjestetään syksyisin. 

Lasten kanssa Levillä

Levi on mainio kohde pienten lasten kanssa matkustaville, sillä tekemistä riittää myös perheen pienimmille, ja lapsiperheiden tarpeet on huomioitu hyvin. Useimmissa ravintoloissa ja hotelleissa on erillinen lastenhoitohuone tai vaipanvaihtopiste, ja muutamissa ravintoloissa on myös leikkitila. 

Visit LeviLevi, Suomi
Lapset viihtyvät hyvin Levillä, ja loman aikana voi kokea monia elämyksiä aina nuotiomakkaroista lähtien.

Alueelta saa hyvin vuokrattua rattaita, lastenistuimia, syöttötuoleja ja kantorinkkoja, joten omia matkaversioita ei tarvitse kuljettaa mukana, vaikka ne majapaikasta puuttuisivatkin. Takseihin saa etukäteistilauksella lastenistuimet ja saatavana on myös matkailijoille suunnattuja lastenhoitopalveluja. 

Lasten rinteiden lisäksi suosittuja kohteita pienten lasten kanssa ovat eturinteillä sijaitseva lastenmaa, etelärinteiden Leevilandia, kylpylä sekä siellä sijaitseva Ailu Family Fun -sisäleikkipaikka.

Myös 10 minuutin ajomatkan päässä Levin kylältä sijaitseva Tonttulan elämyskylä on verraton kohde lasten kanssa. 

Parhaat leikkipuistot löytyvät Leviltä koulujen pihoilta, mihin matkailijat voivat suunnata leikkimään koulujen ollessa suljettuina. 

Matkustaminen Leville

Leville on hyvät yhteydet kaikkialta Suomesta, ja perille pääsee niin junalla, lentäen kuin henkilöautollakin. 

Lähin lentoasema sijaitsee Kittilässä, minne on saatavana runsaasti kansainvälisiä reittilentoja talvikaudella. Kotimaan sisällä Kittilään voi lentää Helsingistä ja talvikaudella myös Tampereelta

Kittilän lentoasema sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä Leviltä. Varsinaista julkista liikennettä ei ole, mutta jokaiselle saapuvalle lennolle tulee bussikuljetus automaattisesti. Kyyti maksaa 13 euroa yhteen suuntaan, eikä etukäteisvarausta tarvita. Matka maksetaan kortilla tai käteisellä kuskille.

Inka KhanjiYöjuna
Leville pääsee näppärästi pääradan varrelta myös yöjunalla matkustamalla Kolariin.

Lentoasemalta pääsee Leville myös taksilla. Taksit päivystävät lentokentällä, mutta halutessaan auton voi varata myös etukäteen esimerkiksi Levin matkailun sivuilta. Hinnat Leville ovat aina samat: pieni taksi maksaa 65 euroa, tilataksi 75. 

Levillä ei ole omaa rautatieasemaa, vaan lähin juna-asema sijaitsee Kolarissa, reilun tunnin ajomatkan päässä.

Helsingistä saapuvaa yöjunaa on vastassa bussi, joka kuljettaa matkustajat perille Leville. Bussimatka maksaa aikuiselta 35 euroa. Bussi kiertää Ylläksen kautta ja matka kestää kaksi tuntia.

Taksi Kolarin rautatieasemalta Leville maksaa hieman päälle 200 euroa. 

Majoitus Levillä

Levillä on hyvä majoitustarjonta, ja kaikkiaan tarjolla on 30 000 sänkypaikkaa niin hotelleissa, huoneistoissa kuin mökeissäkin. 

Tarjolla on monen eri tason majoitusta niin maailmantähtien suosimista luksushuviloista vaatimattomiin opiskelijahuoneistoihin, joten Levin-loman voi viettää monenlaisella budjetilla. Majoituksen valikoima on hyvin monipuolinen, ja majapaikan voi varata niin yksityiseltä majoittajalta, suoraan hotellista tai Levin matkailun verkkosivuilta. 

Inka KhanjiIgluhotelli Levillä
Levillä voi toteuttaa unelman ja majoittua igluhotellissa. Kuva Northern Lights Villagen Aurora Cabin -mökistä.

Majoituksen hinta vaihtelee suuresti matkan ajankohdasta riippuen. Kaikkein kalleinta on talvella ja edullisinta kesällä tai syksyllä.

Sesonkiaikaan eli talvikaudella majoitus maksaa halvimmillaan 100–200 euroa yö, kesäkaudella huoneiston tai mökin voi saada 50–100 eurolla yö.

Jos suunnitelmissa on matka talvikaudelle, majoitus on hyvä varata erittäin hyvissä ajoin. Monet tekevät matkasuunnitelmat ja varaukset jo vuotta etukäteen. Levin matkailun kautta varatessa hinta pysyy samana riippumatta varausajankohdasta, ja varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin kapasiteetin näkökulmasta. 

Mökkien, huoneistohotellien, hotellien ja luksushuviloiden lisäksi Levillä voi majoittua esimerkiksi revontuli-iglussa.

Liikkuminen Levillä

Levillä voi lomailla helposti ilman autoa, sillä Ski-bussit kuljettavat matkailijoita keskeisillä alueilla maksutta, jos taskussa on hiihtokeskuksen lippu. Hotellit sijaitsevat Levin kylällä, ja niistä kävelee rinteisiin. Myös moniin kylän ulkopuolella sijaitseviin kohteisiin tai aktiviteetteihin on tarjolla kuljetuksia. 

Hiihtokaudella Ski Bus liikennöi kahdella reitillä, ja se kulkee noin puolen tunnin välein hiihtohissien aukioloaikoina. 

Visit LeviLevi, Suomi
Levillä pärjää mainiosti myös ilman autoa, sillä useimpien aktiviteettien äärelle on hyvät kuljetukset.

Matkailijoille suunnatut kuljetukset ovat tärkeitä, sillä kylän parkkipaikkatilanne on heikko, ja suomalaisten eniten suosimana aikana kevättalvella pysäköintipaikkoja on todella hankala löytää. 

Vuokra-autoja on saatavana niin Levin kylältä kuin lentokentältäkin. Auto kannattaa varata etukäteen, mieluiten paria kuukautta ennen matkaa.

Levillä toimii myös taksi, mutta esimerkiksi Uberin tai Boltin kaltaisia sovelluksen kautta toimivia kyytipalveluja Levillä ei ole. 

Ravintolat ja ruokakulttuuri Levillä

Matkailijoiden rakastamalla Levillä on noin 60 ravintolaa, jotka tarjoavat niin suomalaisia perinneherkkuja kuin maailman makuja. Iso osa ravintoloista sijaitsee Levin kylällä, mutta niitä löytää myös lomakeskuksista ja hotelleista.

Levin ruokatarjonta on erittäin monipuolista, ja vaihtoehtoja löytyy takuuvarmasti jokaiselle. Paikallisista mauista kannattaa maistaa erityisesti poroa, lohta ja marjoja. 

Inka KhanjiLevi, Suomi
Levillä voi nautiskella esimerkiksi Jäämereltä kalastetuista kuningasravuista.

Ravintoloiden hintataso on muuhun Suomeen verrattuna selvästi korkeampi, mihin on syytä varautua lomabudjettia laskeskellessa. Vaikka kansainväliset matkailijat omalta osaltaan edistävät tippikulttuuria Levillä, ei missään odoteta tippiä.

Erikoisruokavaliot huomioidaan Levin ravintoloissa hyvin, mutta esimerkiksi gluteenittoman ruokavalion osalta on syytä olla etukäteen yhteydessä ravintolaan. Kasvisruokaa on saatavana, mutta vaihtoehdot eivät ole samaa tasoa liharuokien kanssa.

Levin nähtävyydet

Upeista luontokohteista tutulla Levillä on runsaasti nähtävää, ja vaikka valtaosa lomapäivistä kuluisikin rinteissä, kannattaa matkan aikana tutustua myös Levin muuhun tarjontaan. 

Visit LeviLevi, Suomi
Joulupukin Mökki on Levin kuvatuimpia kohteita läpi vuoden.

Lomalla voi kokea esimerkiksi nämä paikat: 

 1. Reidar Särestöniemen museo
 2. Levi Husky Park
 3. Tonttulan elämyskylä
 4. Sammun-Tupa
 5. Tuikku
 6. Korkeaniemen laavu
 7. Snow Village -jäähotelli
 8. Samiland
 9. Joulupukin mökki
 10. Levin huippu

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää