Hyppää sisältöön

Tulli löysi runsaasti lääkeväärennöksiä

Kirjoittajan oletuskuva
minnam Päivitetty: 02.04.2011
Tulli löysi Turun ja Helsingin lentokentillä tehdyn tehostetun seurantajakson aikana runsaasti luvattomia ja väärennettyjä lääkkeitä. Ulkomailta tilattujen lääkkeiden määrä on ollut jo kauan jatkuvassa kasvussa ja takavarikot ovat kymmenkertaistuneet kuudessa vuodessa.

– Tavoitteemme oli tämän jakson aikana tulosten lisäksi kertoa myös lääkeväärennöksiin liittyvistä riskeistä. Netin kautta tilattujen lääkkeiden sisältö voi olla melkein mitä vain. Haluamme tehdä valistustyötä ja vähentää lääkeväärennösten jatkuvasti kasvavaa tuontia, Helsinki-Vantaan lentotullin tullipäällikkö Mika Pitkäniemi sanoo.

Suomalaiset tilaavat lääkkeitä ulkomailta yhä enemmän

Lääkeväärennöksiä myydään maailmalla yhä enemmän ja suomalaisetkin ostavat niitä vuosittain noin 44 miljoonalla eurolla. Tällä kertaa Tulli paljasti 72 luvatonta lääkelähetystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Jo operaation valmisteluvaiheessa Tulli löysi Helsinki-Vantaan lentoasemalla erittäin suuren, lähes 34 000 tabletin väärennetyksi epäillyn lääke-erän. Sen tutkinta on Tullissa aivan alkuvaiheessa. Näin suuria lääkelähetyksiä löytyy melko harvoin ja silloinkin yleensä kauttakulkuliikenteessä, Pitkäniemi sanoo.

Tulli takavarikoi runsaasti lääkkeitä vuosittain

Lentotullin virkailijat paljastavat noin kaksi kolmasosaa koko Suomen luvattomista ja laittomista lääkelähetyksistä. Lääkkeiden takavarikot ja haltuunotot ovat lisääntyneet Lentotullissa lähes 10-kertaiseksi kuudessa vuodessa.

– Takavarikoitujen lääkkeiden kirjo on suuri. Mukana on muun muassa erilaisia kolesteroli-, kipu-, masennus-, diabetes, kaljuuntumisenesto-, erektiohäiriö-, allergia-, astma- ja verenpainelääkkeitä, varsin usein myös huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä. Väärennettyjen lääkkeiden osuus on arviolta 40 prosenttia takavarikoiduista lääkkeistä.

Lääkkeiden tilaaja saattaa syyllistyä myös rikokseen

Usein lääkkeiden haltuunoton yhteydessä aloitetaan myös rikosprosessi eli epäillyn rikoksen esitutkinta. Ostaessaan laittomia lääkkeitä ulkomailta tilaaja saattaa syyllistyä lääkerikokseen, dopingrikokseen tai jopa huumausainerikokseen.

– Väärennetyt ja laittomasti hankitut lääkkeet ovat aina todellinen terveysriski kuluttajalle ja seurauksista vastaa aina käyttäjä itse, yliproviisori Sami Paaskoski Fimeasta sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Tulli

Kuva: SXC