Torakoita, hiiriä, hometta – haluatko tietää totuuden lentokoneruoasta?
Tutkimuksen ällöttävät paljastukset
Miltä tuntuisi syödä lentokoneruokaa, joka on valmistettu torakoita kuhisevassa tilassa? ABC-uutissivusto raportoi Yhdysvaltojen elintarvikevirasto FDA:n tekemästä laajasta raportista, joka paljasti useita epäkohtia lentokoneruoan valmistuksessa ja säilytyksessä.
Noin neljän vuoden aikana elintarvikevirasto löysi yli 1 500 epäkohtaa ja rikkomusta, joista osa oli merkittäviä. Tarkastuksissa narahti niin lentoyhtiöitä kuin lentokoneruokaa välittäviä pitopalveluyrityksiäkin.
Elintarvikeviraston mukaan yhtiö toisensa jälkeen jäi kiinni likaisista ruoanlaittoalueista, vanhoista tai homeisista tuotteista sekä työntekijöistä, jotka eivät pesseet käsiään. Useille tunnetuille lentoyhtiöille ruokaa välittävän yrityksen Gate Gourmetin tiloista löytyi torakoita, lukemattomia hyttysiä, lämpimässä säilytettyä ruokaa ja likaisia ruokailuvälineitä ja ottimia.
Toinen alan iso nimi LSG Sky Chefs puolestaan narahti muurahaisia, kärpäsiä ja torakoita kuhisevista tiloista. Lentoyhtiö Deltan koneista paljastui hiiriongelma, joka tosin selvitettiin välittömästi.
ABC Newsin haastattelema ruoka-alan konsultti ja entinen terveystarkastaja Roy Costa pitää FDA:n löydöksiä selkeinä terveysriskeinä matkustajille. Costa muistuttaa, ettei mahdollisia bakteereja voi välttää edes matkustamalla ykkösluokassa.
– Kaikki epäkohdat muodostavat yhdessä tikittävän aikapommin, Costa varoittaa.
Kaikki asianomaiset lentoyhtiöt ja lentokoneruokaa tarjoavat yritykset ovat vakuuttaneet tekevänsä yhteistyötä elintarvikeviraston kanssa ja korjanneensa havaitut epäkohdat välittömästi tarkastuksien jälkeen.
Lähde: ABC News
Kuva: Flickr / Andres Rueda
Lue myös: Toukkia lentokoneruoassa – tämä video ei sovi herkille!