Hyppää sisältöön

Tarkista matkanjärjestäjäsi tiedot – lähes 40 matkatoimistolla heikko luottoluokitus

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 29.09.2011
Matkaa varatessaan kannattaa varmistaa, että matkanjärjestäjän talous on kunnossa.

Ennakoi ongelmat

Valmismatkan varannut kuluttaja joutuu yleensä maksamaan matkansa jo hyvissä ajoin ennakkoon. Siksi asiakkaan kannattaa aina varmistaa esimerkiksi Aarre.fi -sivustolta, että valittu matkatoimisto on vakavarainen ja maksukykyinen, jotta se pystyy myymänsä matkan järjestämään.

Loppukesän ja syksyn 2011 aikana ongelmia on ollut ainakin Alma Tourin ja Bus-Trip Helsingin kanssa. Näiden yhtiöiden Suomen Asiakastieto Oy:ltä saamat luottoluokitukset ovat olleet heikkoja jo pitkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rating Alfa -luottoluokitus huomioi yrityksestä kaiken keskeisen taloustiedon ja pystyy varoittamaan tulevista ongelmista luotettavasti jo hyvissä ajoin, vaikka esimerkiksi varsinaisia maksuhäiriömerkintöjä tai maksuviiveitä ei vielä olisikaan.

Joka seitsemännellä matkatoimistolla luottoluokitus on heikko eli B tai C. Alkuvuonna näihin luokkiin on pudonnut viisi matkanjärjestäjää ja yhteensä heikko luokitus on 37 toimistolla.

Velkaisuus kasvattaa maksukykyriskiä

Parhaiten riskinsietokykyä ennakoi vakavaraisuus, joka yrityksillä yleisesti ottaen on parissa vuodessa heikentynyt vain hieman. Tyypillisen suomalaisyrityksen omavaraisuusaste on nyt 49 prosenttia. Matkatoimistoilla mediaani omavaraisuusaste on kuitenkin selvästi heikompi, vain 35 prosenttia. Joka neljännellä matkatoimistolla tämä tunnusluku on miinuksella eli velkaa on enemmän kuin omaisuutta.

Myös tuoreimmista tilinpäätöksistä lasketut maksuvalmiuden tunnusluvut ovat matkatoimistoilla heikommat kuin yrityksillä keskimäärin. Pitkäaikaista maksuvalmiutta kuvaava tunnusluku current ratio on kaikilla toimialoilla tyypillisesti 1,6, mutta matkatoimistoilla 1,1, kertoo Asiakastiedon tutkimus.

Kartta kertoo yritysten riskit kunnittain

Tilinpäätöslukujen, kuten volyymin ja vakavaraisuuden lisäksi yrityksen kykyä suoriutua velvoitteistaan on syytä haarukoida myös mahdollisten maksuhäiriö- ja maksutapatietojen perusteella. Voimassa olevia maksuhäiriömerkintöjä on tällä hetkellä 7,2 prosentilla kaikista suomalaisyrityksistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katso osoitteesta Asiakastieto.fi -sivutolta yritysten maksuhäiriöriski, volyymi ja vakavaraisuus kunnittain.

Kuva: Flickr / Jon Rawlinson