Hyppää sisältöön

Suomalainen tekee töitä lomallakin

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 27.06.2011
Suuri kesälomakysely paljastaa mitä suomalainen tekee kesälomalla: töitä.

Töitä tehdään kesälläkin

Suomalainen tekee töitä lomallakin, paljastaa juuri valmistunut kyselytutkimus. Tutkimuksen mukaan suomalaisista työntekijöistä 70 prosenttia tekee töitä kesälomansa aikana ja sähköpostinsa tarkistaa vähintään viikoittain 67 prosenttia. Luvut ovat kasvaneet viime vuodesta 10 prosenttiyksiköllä.

– Yhä useamman on vaikea hellittää töistään kesän ajaksi, hämmästelee tutkimuksen toteuttaneen Soprano Oyj:n varatoimitusjohtaja Riitta Auvinen. Kansallisesta kesälomatutkimukseen vastasi kesäkuussa 1474 työntekijää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten töitä lomalla tekivät miehet. Jopa 83 prosenttia miehistä työskentelee loman aikana, kun naisista töihin tarttuu vain 60 prosenttia. Miehistä 78 prosenttia ja naisista 59 prosenttia myös lukee sähköpostejaan vähintään viikoittain.

– Elämme tänä päivänä mobiilimaailmassa, jossa lähes kaikilla on älypuhelimensa kautta sähköposti käden ulottuvilla. Kiusaus vilkaista posteja on suuri, toteaa Auvinen.

Tulevat työt stressaavat

Lomalla ei ainoastaan tehdä töitä, vaan myös murehditaan tulevia. Sähköpostin viikoittainen seuraaminen loman aikana aiheuttaa huolta tulevista töistä. Tutkimustulosten mukaan joka kolmas suomalaisista työntekijöistä stressaa loman jälkeistä töihin paluuta paljon tai erittäin paljon.

– On kai enemmän kuin itsestään selvää, että stressi iskee kun emme malta pitää ansaitsemaamme lomaa. Mitähän pitäisi tapahtua, että ymmärtäisimme vapaan terveydellisen merkityksen, Auvinen kysyy.

Työpaikkojen aukiolo kesälläkin ja lomasijaisen puuttuminen aiheuttavat paineita. Vaikka jopa 80 prosenttia vastaajista kertoo toimipaikkansa olevan auki, vain kahdeksalle prosentille vastaajista on palkattu kesälomatuuraaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Ehkä tämä osaltaan selittää, miksi sähköpostia pitää tarkkailla lomankin aikana. Kun työpaikan toiminta jatkuu kesälläkin, on sähköposteihin vastattava ainakin sopivan pienellä viiveellä, Auvinen pohtii.

Suomalainen lomailee heinäkuussa ja enimmäkseen kotimaassa

Vaikka työt stressaavatkin, lomaa on kuitenkin pidettävä. Suosituin lomakuukausi on yhä heinäkuu, jolloin lomailee 80 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin lomakuukausi on elokuu ja kolmanneksi suosituin kesäkuu.

Kesäloman ajoitukseen vaikuttavat eniten puolison sekä kouluikäisten lasten loma-ajat, sekä työpaikan työtilanne.

Kun lomalle päästään, sitä vietetään enimmäkseen Suomessa. Suosituin lomanviettotapa on kotimaan matkailu, mutta suomalaiset viihtyvät lomallaan myös kotona ja kesämökillä.

Toisin kuin töistä, kesälomasta ei podeta stressiä: loman ajankohta, suunnitelmat, aikataulut tai budjetti eivät aiheuta paineita.

Kuva: SXC