Hyppää sisältöön

Saksa näyttää vihreän puolensa – nämä ovat parhaat ekomatkakohteet

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.08.2012
Saksa panostaa vahvasti ekomatkailuun - vihreälle reissaajalle riittää vaihtoehtoja.

Vihreän matkailijan valinta

Matkailija kiinnittää yhä useammin huomiota matkustustavan ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Matkalla hyödynnetään julkisia kulkuvälineitä tai liikutaan vaikkapa pyörällä ja kävellen, yövytään ekologisesti ja syödään ravintoloissa, joissa voi nauttia lähi- ja luomuruoasta.

Saksassa ekomatkailu on helppoa, mikä omalta osaltaan näkyy Saksan matkailun kehityksessä. Tammi-maaliskuussa 2012 Saksan matkailu kasvoi kymmenen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ulkomaisia yöpymisiä Saksassa rekisteröitiin 12,3 miljoonaa. Suomalaisten yöpymiset kasvoivat maassa noin puolella prosentilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ekologiset matkakohteet

Yksi Saksan ekokaupunkien edelläkävijöistä on Reinin varrella sijaitseva Freiburg, joka on saanut paljon tunnustusta ekohankkeistaan, hyvästä julkisesta liikenteestään ja vihreästä kaupunkisuunnittelustaan. Schwarzwaldin vuoristoalueen ympäröimän kaupungin ydinkeskusta on täysin autoton.

Hampuri puolestaan sai Euroopan vihreän pääkaupungin tittelin vuonna 2011 muun muassa kunnianhimoisten ilmastotavoitteidensa ansiosta. Vuoteen 2020 mennessä kaupunki aikoo vähentää ilmastolle haitallisia hiilidioksidipäästöjä 40 prosentilla ja vuoteen 2050 mennessä jopa 80 prosentilla, jolloin tavoite on tulla toimeen täysin ilman fossiilisia polttoaineita. Ensi vuonna Hampuri isännöi myös kansainvälistä puutarhanäyttelyä.

Frankfurt am Main tavoittelee vihreän pääkaupungin titteliä vuodelle 2014. Puistoaluetta kaupungista on noin puolet. Frankfurtia ympäröivä, noin 80 neliökilometrin GrünGürtel -viheralue tarjoaa erinomaiset olosuhteet esimerkiksi pyöräilyyn ja patikointiin.

Vastuullisia ostoksia Saksassa

Vastuullinen kuluttaminen on Saksassa ollut jo pitkään kasvava trendi. Langeoog on maan ensimmäinen saari, jolla on reilun kaupan TransFair-merkki. Moni saaren kaupoista, ravintoloista ja hotelleista on
sitoutunut tarjoamaan reilun kaupan tuotteita. Turistien tuomat tulot ovat tärkeitä paikallisille yrityksille.

Ekologisia ostoksia voi tehdä myös Saksan suosituimmissa shoppailukaupungeissa kuten Münchenissa ja Berliinissä, joiden kirpputorit ja lähiruokamarkkinat tarjoavat tilaisuuksia vastuulliseen kuluttamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saksan taloustutkimusinstituutin mukaan turistit kuluttavat Saksan matkoillaan 34,1 miljardia euroa vuodessa. Suomalaiset käyttivät Saksan matkailuun viime vuonna yhteensä 0,3 miljardia euroa.

Kuva: Saksan Matkailutoimisto (DZT)