Hyppää sisältöön

Näitä maailmalla juhlitaan – omituisimmat teemapäivät

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.11.2011
Elämä on tunnetusti yhtä juhlaa, eikä hyvään juhlaan tarvitse edes erityistä syytä.

Hyvää tekevä vessapäivä

Ympäri maailmaa vietetään jatkuvasti mitä omituisimpia teemapäiviä. Usein päivän taustalla on kuitenkin hyvä syy, ja esimerkiksi maailman vessapäivää vietetään hyväntekeväisyyden merkeissä.

Maailman vessapäivää (World Toilet Day) vietetään vuosittain 19. marraskuuta. Päivän viettäminen aloitettiin vuonna 2001, kun maailman vessajärjestö World Toilet OrganiZation (WTO) halusi lisätä tietoutta siitä, miten yli kaksi ja puoli miljardia ihmistä elää ilman kunnollisia saniteettitiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivän aikana ympäri maailmaa järjestetään erilaisia vessahenkisiä tempauksia, joilla kerätään varoja köyhempien maiden toilettiavustuksiin. Esimerkiksi ravintolan vessajonossa odotellessaan voi kolikkolahjoituksella muistaa niitä, joiden hätä on suurempi.

Vessapäivä sattuu tänä vuonna lauantaille, joten vielä ehdit varata viikonloppureissun juhlistaaksesi vessapäivää ulkomailla. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi saksalainen Wiesbadenin kaupunki, jossa avattiin viime keväänä upouusi vessamuseo.

Näitä juhlitaan Australiassa

Australialaiset ovat erinomainen esimerkki siitä, miten hyväntekeväisyyttä voi harrastaa huumorilla. Jos maailmassa on epäkohta, sen voi aina korjata omituisen teemapäivän hyväntekeväisyystuotolla! Jeans for Genes -päivää, vapaasti suomennettuna farkut fiksaa geenit -päivää, on vietetty aina vuodesta 1994 asti joka elokuun ensimmäisenä perjantaina.

Päivän tuotto ohjataan lasten lääketieteelliselle tutkimuskeskukselle, joka tekee tutkimustyötä geneettisten sairauksien ehkäisemiseksi. Helpoin tapa tukea jaloa tarkoitusta on jaloitella koko päivä lempifarkuissa. Ihmiset voivat myös järjestää omia hyväntekeväisyystapahtumia päivän kunniaksi.

Yli kaksi miljoonaa australialaista osallistuu vuosittain farkkupäivään, ja rahaa on vuosien saatossa kerätty kymmeniä miljoonia Australian dollareita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen australialainen hyväntekeväisyyspäivä on maaliskuussa vietettävä World’s Greatest Shave eli maailman mahtavin parturointi -päivä. Tapahtumalla kerätään varoja leukemiapotilaille. Päivään voi osallistua värjäämällä kuontalonsa tai ajamalla sen vaikka kaljuksi. Tapahtuman nettikaupasta voi ostaa lippalakkeja, mikäli hyvää tehnyt kampaus ei näytäkään hyvältä.

Kansainvälistä tyynysotaa ja unikekoja

Unikekojen ykköspäivä on maaliskuussa vietettävä Kansainvälinen unipäivä. Nimestään huolimatta päivä ei ole automaattisesti nukkumiseen tarkoitettu ylimääräinen vapaapäivä, vaan tarkoituksena on lisätä tietoutta uneen liittyvistä sairauksista.

Päivän teema vaihtelee vuosittain, ja esimerkiksi vuonna 2009 haluttiin kiinnittää erityishuomiota väsymyksestä johtuviin vaaratilanteisiin liikenteessä.

Vuosittain vietetään myös Kansainvälistä tyynysota -päivää, jonka kuka tahansa voi järjestää missä tahansa. Päivää vietetään vaihtelevasti maalis-huhtikuussa, ja sen takana on Urban Playground Movement, joka pyrkii lisäämään kaupunkiympäristöjen leikkisyyttä luoden niistä kaikille asukkaille sopivia oleskelutiloja. Päivän aikana ei yleensä kerätä rahaa, mutta ainakin osallistujille hellä tunteidenpurku tehnee hyvää.

Lapsenmieliset juhlivat syyskuun 9. päivä Kansainvälistä nallekarhujen päivää. Nallekarhu eli teddy on alun perin nimetty Yhdysvaltain presidentin Theodore “Teddy” Rooseveltin mukaan.

Tarina kertoo, että presidentti ei kerran metsästysmatkallaan suostunut ampumaan hänelle varta vasten saaliiksi tuotua karhunpoikasta. Eräs sanomalehti piirsi tapauksesta sarjakuvan, ja newyorkilainen leluvalmistaja alkoi valmistaa saman tien suloisia nallepehmoleluja kutsuen niitä Teddyn karhuiksi.

Lähde: Hotels.com
Kuva: Flickr/Garry Knight

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen