Hyppää sisältöön

Mitä ihmettä – kreikkalainen saari tahtoo liittyä Itävaltaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 18.07.2012
Kreikkalaisen Ikarian saaren asukkaat ovat saaneet eurohuolista tarpeekseen. Suunnitteilla on kansanäänestys saaren liittämisestä Itävaltaan.

Lomasaari tahtoo unohtaa taloushuolet

Noin 255 neliökilometrin kokoinen Ikarian saari ja sen 9 000 asukasta ovat nousseet otsikoihin erikoisilla suunnitelmillaan: hallinnon toimimattomuuteen kyllästyneet saarelaiset spekuloivat Kreikasta irtautumisella.

Ikaria sijaitsee Kreikan saaristossa lähellä Turkin rannikkoa, mutta Turkkiin liittymisen sijaan saarella on valittu Itävalta uudeksi toivemaaksi, jonka suojiin halutaan siirtyä jos Kreikan hallinto ei saa taloutta kuntoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Ateena on unohtanut meidät, siksi harkitsemme Itävaltaan liittymistä, ilmoittaa Ikarian pormestari Stafrinadis Christodoulos itävaltalaiselle Heute-lehdelle.

Sopimuskiemurat mahdollistavat spekuloinnin

Ikarian saari liitettiin virallisesti Kreikkaan vuonna 1913 solmitulla sadan vuoden sopimuksella. Ikarialaiset tulkitsevat nyt sadan vuoden määräajan päättymisen mahdollisuudeksi emämaasta irrottautumiseen.

Heute-lehden verkkokyselyssä 83 % vastaajista toivottaisi saaren aurinkorantoineen ja lomahotelleineen tervetulleeksi alppimaan uudeksi osavaltioksi.

Wiener Zeitungin haastattelema kansainvälisen oikeuden asiantuntija Wolfgang Benedek Grazin yliopistosta kuitenkin jarruttelee innostusta.

– On lähes mahdotonta, että saari voisi vedota sata vuotta vanhaan sopimukseen, sanoo Benedek.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko tarina voi kuulostaa vitsiltä, mutta se on herättänyt jo niin paljon keskustelua, että myös Kreikan suurlähetystö Wienissä on joutunut ottamaan tapaukseen kantaa. Lähetystö pitää ajatusta mahdottomana ja vetoaa vuonna 1923 solmittuun Lausannen sopimukseen, jossa määritellään nykyisen Kreikan ja Turkin rajat.

Lähde: Heute.at, Wiener Zeitung
Kuva: Flickr/Giorgos Michalogiorgakis