Hyppää sisältöön

Lomalaisen kesävaarat – viisi vinkkiä terveeseen lomaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 13.07.2011
Kesälomaa ei kannata pilata pikkuvaivoilla. Terveyskiusat voi karkottaa oikealla hoidolla.

Hoida haaverit

Lääkekaapin sisältö kannattaa tarkistaa ennen lomaa ja varustautua matkalle oikeilla tuotteilla.

Kesäpuuhastelut saattavat johtaa venähdyksiin tai pikkuhaavoihin. Nyrjähdysten ja pienten palovammojen ensihoidossa nopean avun saa kylmäpakkauksesta, kun taas haavojen ensiapuna toimii desinfioiva puhdistusliuos ja sidos tai laastari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiekan tai uusien kesäkenkien aiheuttamiin hankaumiin auttavat puolestaan rakkolaastarit, jotka lievittävät kipua nopeasti ja antavat hyvän paranemisympäristön.

Taltuta kesäflunssa

Flunssa saattaa iskeä harmillisesti keskellä kesää. Jos toipilaana olo riippumatossa rentoutuen ei houkuttele, löytyy kuumelääkkeistä nopea apu.

– Nenän tukkoisuutta voi vähentää limakalvoja paikallisesti supistavilla nenäsumutteilla tai -tipoilla, ja korvatulehduksen iskiessä apua saa puuduttavista korvatipoista, neuvoo Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

Lapsiperheeseen kannattaa lisäksi hankkia korvatulehdusmittari Otometri, joka syöttää korvakäytävään pienen äänisignaalin ja mittaa takaisin heijastuvan äänen perusteella onko korvassa tulehdusta.

Vältä puremat ja allergiat

Kesäisistä kallioista ja viileistä sopukoista nurmikoilla nauttivat myös kyykäärmeet sekä punkit, jotka saattava iskeä säiden paljastamiin sääriin tai tarttua taipeisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Punkkeja esiintyy koko Etelä- ja Keski-Suomen sekä Itä-Suomen alueella, ja yleisimmät punkkien levittämät taudit Suomessa ovat borrelioosi ja puutiaisaivokuume.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta tartunta voidaan hoitaa antibiooteilla. Harvinaisempaan
puutiaisaivokuumeeseen ei sen sijaan ole olemassa hoitokeinoa, vaan siihen tehoaa ainoastaan ennaltaehkäisevä rokote, johon saa reseptin terveyskeskuksesta.

Punkkipihdit ovat niin ikään edullinen ja järkevä hankinta jokaiseen kesälääkekaappiin, ja punkkitarkastuksesta on hyvä tehdä rutiini. Erityisen huolellinen kannattaa olla lasten ja kotieläinten osalta.

– Jos huomaa iholla rengasihottumaa, on hakeuduttava lääkärin tarkistettavaksi, Lindblad muistuttaa.

Myös kyypakkaus on olennainen osa kesälääkekaappia.

– Kyypakkaus soveltuu myös mehiläisen ja ampiaisen piston aiheuttamiin äkillisiin allergisiin reaktioihin, mutta sitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen allergioiden hoitoon, Lindblad kertoo.

Reseptittömät allergialääkkeet tehoavat sen sijaan kausiluontoiseen allergiseen nuhaan ja sopivat ajoittaiseen tarpeeseen myös flunssanuhaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poista pahoinvointi

Kesäpöydät notkuvat erilaisia houkuttelevia herkkuja, joiden syöminen saattaa sekoittaa vatsan rytmin. Ripuli-, ummetus- ja närästyslääkkeet sekä maitohappobakteerit auttavat vatsavaivoissa, mutta tärkeää on muistaa myös nesteytys vedellä.

Jos mattopesulle mukaan otettu nassikka erehtyy maistelemaan pesuainetta, toimii ensiapuna lääkehiili.

– Lääkehiiltä ei kuitenkaan saa antaa tokkuraiselle tai tajuttomalle ihmiselle, eikä se sido kaikkia aineita, joten sen ottamisen jälkeen tulee hakeutua vielä lääkärin tarkistettavaksi. On myös hyvä muistaa, että lääkehiili vie tehoa muilta samaan aikaan otetuilta lääkkeiltä, Lindblad sanoo.

Kesäinen meri houkuttelee monia vesille. Joillekin liplattavat laineet aiheuttavat pahoinvointia, jonka voi onneksi selättää lääkityksellä. Matkapahoinvointilääkkeet tulee hankkia lääkärin ohjeistuksen mukaan, ja ne tehoavat parhaiten ennaltaehkäisevästi otettuna.

Mene ajoissa lääkäriin

Lääkäriin on syytä mennä jos vaiva ei hoidu kotikonstein tai pitkittyy. Matkaillessa päivystävät lääkärit löytyvät kätevästi netistä, mutta talleta myös lähimpien apteekkien, lääkäriasemien ja Myrkytystietokeskuksen puhelinnumerot.

Kaukomaihin suuntaavien ja paljon luonnossa liikkuvien on syytä varmistaa, että rokotukset ovat kunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuva: SXC