Hyppää sisältöön

Kolme kulttuuripääkaupunkia: Essen, Istanbul ja Pécs

Kirjoittajan oletuskuva
minnam Päivitetty: 22.08.2010
EU-maiden neuvosto valitsee vuosittain yhden tai useamman eurooppalaisen kaupungin kulttuurilliseksi ykköspaikaksi.

EU-maiden neuvosto valitsee vuosittain yhden tai useamman eurooppalaisen kaupungin kulttuurilliseksi ykköspaikaksi. Kulttuuripääkaupunki-perinnettä on toteutettu jo vuodesta 1985 alkaen, jolloin Ateena valittiin ensimmäiseksi kulttuuripääkaupungiksi. Tämän vuoden kulttuuripääkaupungit ovat yli tuhatvuotiaat kaupungit Essen Saksassa, Istanbul Turkissa sekä Pécs
Unkarissa.

Essen, Saksa

Läntisessä Saksassa sijaitseva Essenin kaupunki on Saksan kuudenneksi suurin kaupunki, ja asukkaita siellä on hieman alle 600 000. Vaikka Essen sijaitsee etenkin teollisuuskeskittymänä tunnetulla Ruhrin alueella, on kaupungin historia paljon muutakin kuin pelkkiä hiili- ja terästehtaita. Uskonto ja teollisuus kohtaavat kaupunkikuvassa, jossa toinen toistaan upeammat kirkot, tehtaiden savupiiput ja modernit toimistorakennukset sijaitsevat vieri vieressä. Essenin kaupunki on valinnut kulttuuripääkaupunkivuotensa kantaviksi teemoiksi ruhrilaisen mytologian, metropolin sekä Euroopan. Kulttuurivuoden aikana useita vanhoja tehdasrakennuksia on muutettu esimerkiksi taidemuseoiksi ja kulttuuriareenoiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marraskuussa kulttuurimatkailijoille avautuu loistava tilaisuus tutustua perisaksalaisiin koteihin ja perheisiin tai vaikkapa artistien studioihin ”Kunst in salong” -projektin myötä. Siinä erilaiset musiikkiesitykset valtaavat mitä erilaisimmat areenat kuten perheiden kodit, kaupat ja studiot. Musiikkia kuullaan klassisesta jatsiin ja poppiin.

Joulukuun alussa puolestaan järjestetään eurooppalaisen elokuvan parhaimmistoa esittelevä European Film Fest RUHR2010. Elävistä kuvista pääsee nauttimaan Essenin lisäksi muun muassa Dortmundissa ja Duisburgissa.

Istanbul, Turkki

Istanbul on yli 12 miljoonan asukkaan sykkivä suurkaupunki, jossa mantereet ja kulttuurit kohtaavat. Kaupunki on ollut olemassa jo yli 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua, joten ei ihme että kaupungissa tuntee tuulahduksia vuosituhanten takaa. Istanbulissa nykytaiteet kohtaavat vuosisatoja vanhat kansanperinteet: Toisaalta Istanbul on modernin kansainvälinen suurkaupunki, jonka kaduilla voi istua terassibaareissa ostoskierroksen jälkeen. Samalla kaupunki kuitenkin henkii idän mystiikkaa kupolikattoisine moskeijoineen ja lämpimissä illoissa kuuluvine rukouskutsuineen.

Tätä symbioosia kunnioittaen on tehty myös kulttuuripääkaupunkivuoden tarjonta. Johtaviksi teemoiksi mainitaan luonnollisesti kulttuuritaiteet, mutta myös kulttuuriperinteet, niiden jalkautus urbaaniin ympäristöön sekä muuttuva kaupunkikulttuuri.

Koko loppuvuoden ajan voi ihastella tulevaisuuden nousevien kykyjen näkemyksiä taiteesta, kun taidenäyttelyssä esitellään istanbulilaislasten yhdessä naapurimaiden lasten kanssa tekemiä teoksia. Näyttelyssä on huomioitu myös muut kulttuuripääkaupungit esittelemällä Saksaa ja Unkaria.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elo-syyskuussa vietetään Istanbulin muotiviikkoa. Vaatteista tehtyjä taideteoksia voi ihailla catwalkista toiseen, ja muotiviikon aikana järjestetään myös muotia käsittelevä valokuvanäyttely. Näyttelyssä käsitellään modernismin ja itämaisuuden kohtaamista.

Pécs, Unkari

Viehättävä Pécsin kaupunki löytyy eteläisestä Unkarista. Kansainvälisessä yliopistokaupungissa on noin 160 000 asukasta. Pitkän historian omaavan kaupungin vanhassa keskustassa on roomalaisajoilta jäljellä raunioita, ja siksi kaupunki julistettiinkin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 2000. Pécsille myönnettiin vuonna 1998 UNESCO:n ”Kaupungit rauhan puolesta” -palkinto. Palkintoa perusteltiin muun muassa sillä, että Pécsissä on huomioitu hienosti vähemmistökulttuurit, ja että kaupunki on vastaanottanut Balkanin sotien pakolaisia suvaitsevaisesti.

Kulttuurivuotta varten tehdyillä investoinneilla halutaan varmistaa, että sopivia kulttuuri- ja taidetiloja on riittävästi myös tulevaisuudessa. Lokakuun puoliväliin asti Pécsin aukioilla saattaa päästä osallistumaan tunteiden labyrinttiin. ”Labyrinth of the senses” on 13 eri maasta kotoisin olevien taitelijoiden yhteisprojekti, jossa tutkitaan eri tuntoaisteja eri taidemuotojen näkökulmasta.

Koko kulttuuripäävuodenajan Pécsissa on käynnissä ”Bite on it” -projekti, jota järjestäjät kuvailevat kulttuurilliseksi voileiväksi. Aineksina on käytetty nuoria, nykytaiteita, vammaisten tuottamaa taidetta sekä itse Pécsin kaupunkia. Erilaisia kulttuuri- ja taidetapahtumia järjestetään kaupungin kaduilla, yleisissä tiloissa sekä harvoin käytetyissä rakennuksissa.

Kuva: SXC