Hyppää sisältöön

Kesän ensiapuohjeet – varaudu vaaratilanteisiin ja hoida pienet haaverit

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 11.06.2011
Mökkilomilla ja matkoilla sattuu ja tapahtuu. Haavereihin on hyvä varautua kesän ensiapuohjeilla.

Kesällä sattuu ja tapahtuu

Punainen Risti on koonnut internetsivustolleen ensiapuohjeet kesän haavereihin.

– Tyypillisiä kesän tapaturmia ovat esimerkiksi grillistä tai saunasta aiheutuvat palovammat. Mökin korjaustöissä sattuu myös paljon vahinkoja, kuten lyödään vasaralla sormeen, saadaan haavoja ja pudotaan rakennustelineiltä, luettelee Punaisen Ristin terveydenhuollon koordinaattori Anja Alila.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kesän tapaturmille yhteinen nimittäjä on myös alkoholi, jonka liikakäyttö aiheuttaa muun muassa kaatumisia ja useita hukkumisia vuosittain, Alila sanoo.

Lasten valvonta on tärkeää

Pienet lapset kaipaavat kesälläkin erityistä silmällä pitoa. Pieni lapsi voi juosta nopeasti kotipihalta autotielle tai mökillä veteen. Aikuisen kannattaa myös valvoa, ettei lapsi esimerkiksi syö kotipihallaan myrkyllisiä kukkia.

– Lasten suojaaminen auringolta on myös tärkeää. Lapset suojataan riittävällä vaatetuksella, Alila ohjeistaa.

Myös nuorille sattuu vahinkoja. Pyöräilijöille ja erilaisten vauhtilajien harrastajille, kuten skeittaajille sattuu kesäisin paljon vahinkoja, joihin on syytä varautua pyöräilykypärällä.

– Kesäfestareilla nuorille sattuu myös yhtä jos toista. Festaritapaturmat ovat yleensä pieniä haavoja ja nyrjähdyksiä, Alila luettelee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensiapulaukku ja koordinaatit haltuun

Yllättäviin tilanteisiin varautuminen on ensiavussa ensisijaisen tärkeää. Siksi jokaisesta kodista ja kesämökiltä olisi hyvä löytyä kunnollinen ensiapupakkaus. Se sisältää tärkeimmät tarvikkeet perusensiapua varten.

Matkalle kannattaa ottaa mukaan pieni matka-apteekki.

– Joskus kun vammat ovat suuria, tarvitaan lisäapua. Käytettävissä kannattaakin olla toimintavalmis matkapuhelin ammattiavun kutsumista varten, muistuttaa Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

– Kannattaa myös selvittää huolellisesti, missä kesänviettopaikka sijaitsee. Tapaturmatilanteessa ammattiauttajat tarvitsevat selkeät ajo-ohjeet nopeasti, Myllyrinne sanoo.

Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelusta mökkiläiset, veneilijät ja muut luonnossa liikkujat voivat etukäteen selvittää tarkan sijaintinsa.

Kuva: Punainen Risti / Niklas Meltio