Hyppää sisältöön

Ehec-bakteeri riehuu Saksassa – näin suojaudut tartunnalta

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 28.12.2012
Ehec-bakteerin aiheuttama epidemia kuohuttaa Euroopassa. Näin matkailija voi suojautua tartunnalta.

Mikä on EHEC?

Enterohemorraaginen Escherichia coli -bakteeri eli EHEC-bakteeri kuuluu suolistotulehduksia aiheuttaviin kolibakteereihin. Ehec-tartunnan tyypillisiä oireita ovat veriripuli ja kovat vatsakivut. Jälkitautina voi joillakin sairastuneista ilmetä vakava munuaisten toiminnan häiriö.

Ehec-bakteerin itämisaika on yleensä 3–4 vuorokautta. Itämisaika voi kuitenkin olla myös pidempi. Riskiryhmiä ovat etenkin lapset ja vanhukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Epidemia Saksassa

Ehec-bakteeri on yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, mutta maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Saksassa sairastapauksia aiheuttava kanta on erityisen vaarallinen.

Saksassa bakteerin aiheuttamia kuolemantapauksia on jo useita ja tartuntoja useita satoja. Tapauksia on löytynyt Saksan lisäksi myös muista maista.

Tartuntojen aiheuttaja on vielä epäselvä, mutta nyt erityisesti Saksaan matkustavien on hyvä pitää erityistä huolta käsi- ja ruokahygieniasta.

Näin ehkäiset tartunnan

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan hyvän ruokahygienian varmistamisessa pätee viisi sääntöä: puhtaudesta huolehtiminen, raakojen ja kypsien ruokien pitäminen erillään, kunnollinen kypsentäminen, oikeanlainen säilyttäminen ja ruoka-aineiden turvallisuuden varmistaminen.

Saksassa matkailevan on nyt hyvä vältellä tuoreiden ja kypsentämättömien vihannesten syömistä. Mikäli vihannesten syöntiä haluaa kuitenkin jatkaa, on tuoreet hedelmät ja vihannekset pestävä hyvin ennen syömistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kädet on pestävä ennen ruuan käsittelyä ja toistuvasti ruuan valmistuksen aikana. Kädet on pestävä hyvin myös WC-käynnin jälkeen. Kaikki ruuanvalmistukseen käytetyt pinnat ja laitteet tulee puhdistaa perusteellisesti.

Raakojen ja kypsien raaka-aineiden ei tule antaa olla kosketuksissa tosiinsa, eikä niitä tule käsitellä samoilla välineillä. Ruoka täytyy kypsentää täysin kypsäksi, eli ruuan olisi saavutettava vähintään 70 celsiusasteen lämpötila myös keskeltä.

Kypsennettyä ruokaa ei saa jättää huoneenlämpöön yli kahdeksi tunniksi, vaan sitä on säilytettävä jääkaapissa. Ruoka ei kuitenkaan säily rajattomasti jääkaapissakaan. Mahdollisesti pilaantunut ruoka on heitettävä pois.

Lisätietoa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Evira
Maailman terveysjärjestö WHO

Kuva: SXC/g83