Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kroatia

Matkaopas: Kroatia

 • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.05.2023
Balkanin niemimaalla Adrianmeren rannalla sijaitseva Kroatia tunnetaan lomakohteena, missä saa erinomaisen vastineen rahalle. 

Koe Kroatian lomalla saaret ja rannat

Maalla on saaret mukaan luettuna yli 6 000 kilometriä rantaviivaa, mikä tekee Kroatiasta merellisen matkakohteen. Tämä yhdistettynä sisämaan luontokohteisiin sekä maan historiallisiin kaupunkeihin takaa loman, josta ei tekemistä puutu.

Kroatiassa asuu hieman alle neljä miljoonaa ihmistä, joista noin 800 000 maan pääkaupungissa Zagrebissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kroatia onkin yksi monipuolisimmista matkailukohteista ja mikäli aikaa vain on, maata kannattaa kiertää laajemminkin. Tutuimpia kohteita ovat pääkaupunki Zagrebin lisäksi Dubrovnikin ja Splitin kaupungit sekä lukuisat saaret kuten Hvar, Krk, Korčula ja Mljet. Vähemmän tunnettuja, mutta ehdottomasti vierailun arvoisia kaupunkeja ovat niin ikään Trogir, Pula, Poreč ja Zadar.

ShutterstockRantaloma Kroatiassa
Kroatian rannat ovat usein kivirantoja, mikä mahdollistaa kristallinkirkkaan veden.

Kroatiassa on helppo yhdistää kaupunki-, aktiivi- ja rantaloma. Jo reilussa viikossa ehtii esimerkiksi viettää muutaman päivän eläväisessä Splitissä, käväistä ihailemassa luontoa Plitvicessä ja matkustaa lautalla Korčulan saaren kautta historialliseen Dubrovnikiin. 

Kroatian ilmasto

Paras aika matkustaa Kroatiaan on kesä, jolloin sisämaassa lämpötila on 20 asteen tuntumassa ja rannikolla 30 asteessa. Erot säässä voivatkin olla suuria riippuen siitä, oleskeleeko sisämaassa vai rannikolla.

Jos haluaa välttää pahimmat helteet ja turistilaumat, kannattaa matka ajoittaa loppukevääseen, alkukesään tai alkusyksyyn. Hintataso on kesällä korkeampi kuin muina vuodenaikoina, joten matkailija voi myös säästää matkustamalla sesongin ulkopuolella.

ShuttestockDubrovnik, Kroatia
Kesäkuukausina Dubrovnikin vanhankaupungin muurien sisäpuolella on todella kuuma.

Sisämaassa ilmasto on leuto ja sateinen, kun taas rannikolla on tyypillinen Välimeren ilmasto kuumine ja kuivine kesineen ja leutoine, mutta sateisine talvineen. Talvisin sisämaassa voi olla pakkasta ja rannikolla pysytellään lämpöasteiden puolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkatoimistot tarjoavat matkoja Kroatiaan kesäkaudella alkaen huhti–toukokuusta ja jatkuen aina lokakuulle.

Kroatian hintataso

Suomalaismatkailijalle Kroatia on edullinen matkakohde. Maassa otettiin käyttöön euro 1. tammikuuta 2023 alkaen, mikä tekee matkustamisesta helppoa.

Mukaan kannattaa varata käteistä, sillä vaikka kansainvälisillä maksukorteilla voi maksaa useimmissa suurissa ruokakaupoissa, hotelleissa ja ravintoloissa, Kroatiassa on edelleen lukuisia paikkoja, missä ainoa hyväksytty maksuväline on käteinen. 

Mitä pienempi paikkakunta, saari tai ravintola on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä korttimaksu ei ole mahdollista.

ShutterstockPrimosten, Kroatia
Korttimaksut yleistyvät Kroatiassa vauhdilla, mutta pienissä paikoissa saatetaan yhä vaatia käteistä.

Nosta euroja jo kotimaassa ennen lähtöä, ja välttääksesi suurten käteismäärien kuljettamisen nosta rahaa matkan aikana. Pankkiautomaatteja on hyvin saatavilla ympäri Kroatiaa esimerkiksi ostoskeskuksissa ja ruokakauppojen yhteydessä. Varaa riittävästi käteistä, jos lähdet saarilomalle.

Tippaaminen on Kroatiassa suositeltavaa, mutta ei pakollista. Paikallinen palkkataso on hyvin alhainen, joten matkailijoilta saadut tipit ilahduttavat suuresti. Ravintolassa tippi saatetaan sisällyttää jo laskuun, mutta ellei sitä ole laskettu mukaan, on loppusumman päälle hyvä lisätä palvelun tasosta riippuen 5–15 prosentin tippi.

Jätä tippi käteisenä jolloin voit olla varma siitä, että se päätyy oikealle henkilölle. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kroatia ei ole halvasta hintatasostaan huolimatta erityinen shoppailukohde, mutta kansainvälisiä ketjuliikkeitä löytyy suurista kaupungeista sekä niiden liepeillä sijaitsevista ostoskeskuksista ja outlet-kylistä. 

Suosittuja tuliaisia Kroatiasta ovat tyypilliset Välimeren tuliaiset: oliiviöljy, hunaja, laventelituotteet ja paikallinen juusto. Niitä myydään pienimmissäkin kylissä sekä matkamuistomyymälöissä että tavallisissa ruokakaupoissakin. Myös paikalliset käsityöt ovat suosittu tuliainen, ja jokaisella alueella on omat perinnekäsityönsä. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus Kroatiassa

Balkanilainen vieraanvaraisuus saattaa yllättää suomalaismatkailijan Kroatiassa, ja parhaiten siitä pääsee osalliseksi vuokraamalla majoituksen suoraan paikalliselta. 

Varaudu siihen, että majapaikan isäntä tai emäntä saattaa tarjota vieraalle virvokkeita tai välipalaa. Kieltäytyminen katsotaan hyvin epäkohteliaaksi.

ShutterstockKroatia
Kroatian lähihistoria näkyy suuresti myös matkailijalle.

Kroatia itsenäistyi vuonna 1991, ja nuoren maan kansalaiset ovat äärettömän ylpeitä omasta maastaan ja kotialueestaan. Verinen historia on yhä useimpien muistissa. 

Vuonna 1995 päättynyt sota Serbiaa vastaan vaati 11 000 ihmisen hengen, ja vasta vuoteen 2010 mennessä useimmat kroaatit pääsivät palaamaan kotiseuduilleen. Koska sodasta on lyhyt aika, myös nuoret aikuiset muistavat tapahtumat. Matkailijoiden onkin syytä suhtautua kunnioittavalla sympatialla sodan tapahtumiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Englannilla pärjää yleisesti ottaen hyvin, mutta muutamalla kroaatinkielisellä sanalla tekee varmasti vaikutuksen. Myös saksaa ja italiaa puhutaan hyvin.

Paikallisten ystävällisyys voi yllättää suomalaisen, eikä lomalla kannata ihmetellä, jos paikalliset tervehtivät ohikulkevaa matkailijaa. Se on paikallinen tapa, ja tervehdykseen tulee aina vastata. 

Kroatia on pääsääntöisesti hyvin turvallinen matkakohde myös yksin matkustaville. Maalaisjärki on syytä pitää mukana ja omasta omaisuudesta olla tarkkana suurissa kaupungeissa ja väkijoukoissa, mutta muutoin matkailija voi suhtautua lomaan rennosti. 

Esteettlömyyttä edellyttävän matkailijan näkökulmasta Kroatia on haasteellinen matkakohde, ja pyörätuolilla on paikoin hankalaa liikkua suurissa historiallisissa kaupungeissa. Yritystä on, sillä esimerkiksi Zagrebin julkinen liikenne tarjoaa matalalattiaisia busseja ja raitiovaunuja, mutta muuten kaupunki ei ole kovin esteetön. Suomalaisten matkatoimistojen valikoimassa olevista kohteista Pula on saanut kehuja esteettömyydestään.

ShutterstockZagreb, Kroatia
Zagreb on yksi Kroatian kaupungeista, mistä löytyy erityisesti seksuaalivähemmistöille suunnattuja palveluja.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ei suhtauduta Kroatiassa kovin suopeasti, ja esimerkiksi samaa sukupuolta olevien pariskuntien on viisasta välttää julkisia hellyydenosoituksia. 

Monia seksuaalivähemmistöjä pidetään monin paikoin Kroatiassa yhä tabuna, mutta suurissa kaupungeissa on jopa useita seksuaalivähemmistöille suunnattuja baareja, klubeja ja hotelleja.

Matkustaminen Kroatiaan

Suomesta on helppo matkustaa Kroatiaan niin matkatoimiston avulla kuin omatoimisesti, sillä lentoreittejä ja matkapaketteja on tarjolla rutkasti.

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Kroatiaan, sillä Finnair lentää Helsingistä suoraan Dubrovnikiin, Splitiin ja Zagrebiin, Norwegian Dubrovnikiin ja Splitiin. Ryanair lentää Helsingistä suorilla lennoilla Zadariin.

Lentoaika Helsingistä Kroatiaan on noin kolme tuntia. 

Inka KhanjiDubrovnik, Kroatia
Kroatian upeiden maisemien äärelle pääsee Helsingistä muutamassa tunnissa.

Lennot Helsingistä Kroatiaan maksavat halvimmillaan noin 200 euroa. Kroatiaan on hyvät yhteydet myös junalla, laivalla ja bussilla muualta Euroopasta.

Matkatoimistot tarjoavat matkoja Kroatiaan kesäkaudella. Ensimmäiset matkat lähtevät toukokuussa ja viimeiset lokakuussa. Esimerkiksi Aurinkomatkat, Tui ja Ikaalisten matkatoimisto järjestävät matkoja Kroatiaan, muun muassa Makarskan Rivieralle, Splitiin, Dubrovnikiin ja Cavtatiin.

Kroatian suurimmat lentoasemat ovat Dubrovnikissä, Splitissä ja Zagrebissa.

Majoitus Kroatiassa

Kroatialle on tyypillistä yksityismajoituksen suuri tarjonta. Paikalliset tarjoavat monin paikoin huoneita vuokrattavaksi omasta asunnostaan, ja tämä onkin usein erittäin edullinen ja mukava tapa majoittua. Vapaita huoneita löytyy melko helposti ja majoitus on yleensä hyvätasoista. Samalla tutustuu paikallisiin.

Paikallisten vuokraamia majapaikkoja löytää helposti Airbnb:n kaltaisista palveluista, ja tarjolla on perinteikkäitä yhden huoneen majoituksia kuin isonkin matkaseurueen majoittavia huviloita.

Kroatiasta löytyy toki myös perinteisiä hotelleja ja hostelleja.

Hostelleista yön yhteismajoituksessa saa 20 eurolla, hotellit maksavat noin sata euroa yöltä ja halvimmat kotimajoitukset noin 50 euroa yö. 

Jos matkustat kesäkuukausina, majoitus kannattaa varata mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen. Sesongin ulkopuolella edullisen majapaikan saattaa löytää jopa samalle päivälle, mutta mitä suurempi seurue ja enemmän vaatimuksia, sitä aiemmin on syytä olla ajoissa myös suosituimpien matkailukuukausien ulkopuolella.

Liikkuminen Kroatiassa

Kroatiassa on helpointa liikkua omalla autolla, bussilla tai rannikkoa pitkin laivalla. Bussiverkosto on kattava, ja bussit ovat yleensä siistejä ja melko edullisia.

Useiden laivayhtiöiden lautat kulkevat etenkin kesäaikaan pitkin rannikkoa sekä lukuisille saarille. Jadrolinija-yhtiön reitit ja lautat ovat suosituimpia ja kattavat useimmat matkailijoiden suosimat kohteet. Laivalla matkustaminen on hieman bussimatkaa kalliimpaa, mutta usein mukavampaa ja samalla näkee upeaa rannikkoa.

Inka KhanjiAjaminen Kroatiassa
Jos suunnitelmissa on kiertää maata isosti loman aikana, toimivat siinä parhaiten bussit tai vuokra-auto.

Myös kaupungeissa paikallisliikenne on yleensä toimivaa ja kulkee ajallaan. Paikallisbusseissa lippu ostetaan usein käteisellä kuljettajalta.

Autonvuokraus voi kannattaa, jos haluaa tutustua sisämaahan omin päin. Autolla liikkuminen Kroatiassa on helppoa, sillä tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa ja opastukset ovat hyviä. Myös auton vuokraaminen on vaivatonta, ja autolomailu on Kroatiassa yhä suositumpaa.

Tietullit ovat käytössä ympäri Kroatiaa, ja ne voi maksaa kortilla.

Taksin käyttäminen on Kroatiassa yllättävän kallista, vaikka taksijonot ulottuvatkin pitkälle lentoasemien ja monien suosittujen matkailunähtävyyksien ulkopuolella. Varmista, että mittari on päällä astuessasi taksiin. Auton voi tilata joko vauhdista tai etukäteen, useimmilla taksiyhtiöillä on oma sovelluksensa.

Paikallisten taksien lisäksi myös Uber toimii suurimmissa kaupungeissa.

Lue myös: Näin onnistuu saarihyppely Kroatiassa – lue vinkit ja lähde

Ravintolat ja ruoka Kroatiassa

Kroatiassa on helppo syödä ulkona, sillä ravintoloita on hyvin tarjolla lähes kaikkialla maassa. Valikoima vaihtelee kohteesta riippuen, ja matkailijoiden eniten suosimissa paikoissa ja suurissa kaupungeissa on paras valikoima. Paikallinen ruoka on muun Balkanin tavoin hyvin liha- ja kalapitoista. 

Lounas on Kroatiassa päivän tärkein ateria, ja se syödään tavallisesti keskipäivän ja iltapäiväkahden välissä. Paikallinen lounas koostuu usein useasta ruokalajista. 

Ravintolassa syöminen ei ole Kroatiassakaan enää poskettoman halpaa, mutta hyvän aterian kahdelle viineineen saa vielä noin 50 eurolla. Halvimmissa pikaruokapaikoissa mahan saa täyteen alle kymmenellä eurolla.

Kroatiassa on useita paikalliserikoisuuksia, joita matkailijan kannattaa maistaa loman aikana. Kokeile ainakin mustekalan musteella maustettua ja värjättyä mustaa risottoa, paikallisia makkaroita ja juustoja sekä huippuherkullista kremšnita-kermakakkua.

Erikoisruokavalioihin suhtaudutaan Kroatiassa vaihtelevasti. Gluteenitonta ruokaa on saatavana useimmissa ruokakaupoissa ja osassa ravintoloista. Paikallinen ruoka on hyvin lihapitoista, ja kasvis- tai vegaanista ruokavaliota noudattava joutuu useimmissa paikoissa tyytymään kompromisseihin. 

Kroatialainen vieraanvaraisuus kuitenkin takaa, että usein kokit ovat valmiita loihtimaan asiakkaille annoksia myös listan ulkopuolelta. 

Kroatian nähtävyydet

Monipuolinen matkailumaa pitää sisällään rutkasti erilaisia nähtävyyksiä. Kroatian tunnetuimmat kohteet ovat historiallisia kaupunkeja, kauniita saaria ja vehreitä luontokohteita. 

Kuuluisat Unescon maailmanperintökohteet Dubrovnikin vanhakaupunki ja Splitin vanhassakaupungissa sijaitseva Diocletianuksen palatsi ovat maan tärkeimpiä nähtävyyksiä. Historiallisissa vanhoissakaupungeissa aikaa voi kuluttaa harhaillen ja yksityiskohtia tiiraillen, sillä nähtävää ja kapeita kujia riittää. 

Inka KhanjiSplit, Kroatia
Splitissä sijaitseva Diocletianuksen palatsi on Kroatian tärkeimpiä kohteita.

Myös luontokohteet ovat merkittäviä paikkoja, ja tunnetuimmat kansallispuistot sijaitsevat sisämaassa. Plitvicen ja Krkan järvet yhdistyvät vesiputouksiin, ja luovat satumaisen maiseman. 

Kroatian tärkeimmät nähtävyydet

 1. Dubrovnikin vanhakaupunki
 2. Plitvicen järvien kansallispuisto
 3. Diocletianuksen palatsi
 4. Zagrebin yläkaupunki ja katedraali
 5. Krkan kansallispuisto
 6. Kornatin luonnonpuiston saaret
 7. Pulan amfiteatteri
 8. Zlatni Rat
 9. Mljetin saari
 10. Dalmatian saaret Hvar, Brač ja Korcula

Kroatian alueet

Kroatialle tehdään pakettimatkoja useisiin kohteisiin, ja myös omatoimimatkailijat kiertävät maata laajasti. 

 • Istrian niemimaa: sijaitsee aivan Italian rajan tuntumassa ja alue onkin saanut paljon vaikutteita Italiasta.
 • Dubrovnik ja Dalmatian saaristo: aivan maan eteläosassa sijaitseva alue, kaupunkilomaan on helppo yhdistää vierailu jollain rannikon saarista.
 • Plitvicen järvialue: kansallispuisto on kuuluisa etenkin 16 turkoosinsinisestä järvestään, jotka ovat yhteydessä toisiinsa vesiputouksilla.
 • Hvarin saari: Splitin edustalla sijaitseva Hvar tunnetaan luksussaarena, mutta sopii myös perhematkailuun.
 • Splitin rannikkokaupunki: Suosituimpia matkailukaupunkeja, tunnetuin kohde Diocletianuksen palatsi. Edustalla useita saaria.
 • Losinjn saari: Kroatian suurimpien saarten joukkoon kuuluva Losinjn saari on yksi Adrianmeren tärkeimmistä purjehdus- ja matkailukohteista.
 • Satamakaupunki Biograd: runsaasti upeita rantoja ja vesiurheilumahdollisuuksia, minkä lisäksi kaupungin ympäristössä on myös useita luonnonsuojelualueita.
 • Vodice: pieni rantakaupunki, jossa voi viettää rentoa kaupunkilomaa rantakallioilla tai hyvien palveluiden äärellä. 
 • Pikkukaupunki Sibenik: 50 000 asukkaan kaupunki, joka tarjoaa runsaasti rantaviivaa, edustalla on yli 200 saarta.
 • Primostenin saari: aiemmin oma saari, nyt Primosten on kiinni mantereessa ja tarjoaa vanhanaikaisen kalastajakylän tunnelmaa.

Lue lisää: Missä lomailla Kroatiassa? Katso 14 vaihtoehtoa ja löydä oma lempipaikkasi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja