Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Matkaopas: Zakynthos

  • Ella Vuolasto
  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Ella Vuolasto, Inka Khanji Päivitetty: 03.08.2023
Zakynthoksen saari houkuttelee matkailijoita postikorttimaisemilla, merikilpikonnilla ja vihreillä oliivilehdoilla.

Rantoja ja aktiviteetteja Zakynthoksella

Zakynthos, lempinimeltään Zante, sijaitsee Länsi-Kreikassa Joonianmeren rannalla, noin 40 kilometrin päässä Kefalonian saaresta. Saari tunnetaan näyttävästä hylyn koristamasta Salakuljettajien poukamasta ja uhanalaisten valekarettikilpikonnien suojelualueista.

Saari on perinteinen rantalomakohde, jossa voi viettää aktiivilomaa pyöräillen, vaeltaen ja sukeltaen. Zakynthoksen edustalla oleva vedenalainen maailma tarjoaa runsaasti nähtävää sukeltajille ja snorklaajille, ja saaren vuoristoalueen rikas kasvusto kiinnostaa ulkoilijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiekkarantojen ystävät voivat suunnata Banana Beachille, Porto Zorrolle tai Alykanasin rannalle, kun taas jylhistä kalliomaisemista nauttivat voivat valita Porto Limnionasin tai Plakaki Beachin rantapäivän kohteeksi.

Inka KhanjiZakinthos, Kreikka
Pitkillä hiekkarannoilla on hyvät palvelut vierailijoille.

Saarella voi tutustua kylien museoihin, joissa pääsee uppoutumaan alueen rikkaaseen historiaan. Lisäksi Zakynthos tarjoaa monipuolisia vesiurheilulajeja, joiden parissa voi nauttia aktiivisesta lomasta. Veneretket lähisaarille ovat myös suosittuja.

Zakynthos on vain 60 kilometriä pitkä ja saaren kompakti koko tekee siitä helposti kierrettävän. Pieniä kyliä löytyy runsaasti ympäri saarta, ja asutus jakautuukin laajalti kaikkialle Zakynthokselle. Saarella asuu noin 40 000 asukasta.

Zakynthoksen ilmasto

Paras aika matkustaa Zakynthokselle on toukokuusta lokakuulle, jolloin keskilämpötila vaihtelee noin 20–25 asteen välillä. Suosituin matkailusesonki päättyy syyskuussa, mutta lämpötilat laskevat alle 15 asteen vasta vuodenvaihteen lähestyessä.

Heinä-elokuussa saarella on enemmän matkailijoita ja vilkkaampaa, joten jos haluat välttää turistimassat, on suositeltavaa matkustaa Zakynthokselle loppukeväästä tai alkusyksystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zakynthoksella vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto: kesällä on kuumaa ja talvella saadaan runsaasti sateita. Marraskuusta helmikuuhun on kylmintä ja sateisinta, ja sateet voivat olla pitkäkestoisia.

Inka KhanjiZakynthoksen ilmasto
Zakynthoksella riittää lämpöä ja aurinkoa pitkälle syksyyn.

Talvilämpötilat Zakynthoksella pyörivät noin kymmenen asteen tuntumassa, kun taas keskikesällä lämpötila voi nousta jopa 35 asteeseen.

Varsinaista kuivaa kautta ei ole, ja runsaiden sateiden ja hedelmällisen maaperän vuoksi saarella kasvaa runsaasti oliivipuita. Zakynthoksella vihertääkin ympäri vuoden.

Hintataso ja raha Zakynthoksella

Hintataso Zakynthoksella ei ole suomalaisen näkökulmasta mitenkään erityisen halpa, mutta selvästi kuitenkin kotimaata edullisempi. Tuttu valuutta euro tekee hintojen vertailusta vaivatonta. Edullisinta on paikalliskylissä, kalleinta taas matkailijoiden eniten suosimissa kohteissa.

Yleisimmät maksukortit ovat käytössä saarella. Käteistä kannattaa kuitenkin pitää mukana, sillä joissain pienemmissä kyliä tai syrjäisemmissä paikoissa voi olla haasteita korttimaksujen kanssa.

Inka KhanjiZakynthoksen oliiviöljyt
Zakynthoksen paikallisia oliiviöljyjä voi halutessaan kokeilla ennen ostopäätöstä.

Tippikulttuuri on yleistä Kreikassa, ja ravintoloissa sekä hotelleissa on tapana jättää noin 5–10 prosenttia tippiä.

Zakynthokselta löydät monia perinteisiä kreikkalaisia tuliaisia, kuten oliiviöljyä, keramiikkaa, oliiveja ja fetajuustoa. Saaren oma Mandolato-nimellä tunnettu nougat on suosittu tuliainen makean ystäville.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikassa otettiin vuonna 2018 käyttöön hotellivero, joka koskee kaikkia hotellimajoituksia.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Zakynthoksella

Zakynthoksella nautitaan lounasta ja päivällistä kreikkalaiseen tyyliin myöhemmin kuin Suomessa on totuttu. On tavallista, että ravintolat avaavat myöhään illalla, ja illallista jatketaan pitkälle yöhön. Saarella voi nauttia laadukkaista paikallisista viineistä ja maistella erilaisia oluita.

Ortodoksinen kristinusko on vallitseva uskonto Kreikassa, ja Zakynthoksen saarella voi nähdä lukuisia kauniita kirkkoja. Vaikka Zakynthos on suosittu lomakohde, peittävämmät vaatteet voivat olla sopivia käydessäsi kirkoissa. Yleisesti saarella voi kuitenkin pukeutua rennosti rantavaatteisiin.

Inka KhanjiZakynthoksen tapakulttuuri
Kreikkalainen tapakulttuuri ei tuo suomalaismatkailijalle suuria kulttuurishokkeja.

Zakynthos on turvallinen matkailukohde, sillä asukkaita on vähän, rikollisuus lähes olematonta ja matkailijoista pidetään saarella hyvää huolta.

Matkailijoiden eniten suosimilla alueilla saattaa aiheutua vaivaa taskuvarkaista. Maalaisjärki on hyvä pitää aina mukana, ja erityisesti omia arvotavaroita on syytä pitää tarkasti silmällä.

Kilpikonnien suojelukohde

Zakynthos on koko Kreikan merkittävin valekarettikilpikonnien munimiskohde. Muninta-aika kestää toukokuusta syyskuulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laganaksen lahti on valekarettikilpikonnien munintapaikka, ja saari onkin omaksunut kilpikonnat maskotikseen. 

Kilpikonnien suojeluun suhtaudutaan Zakynthoksella hyvin vakavasti, ja muninta-aikaan Laganaksen lahden rannat rauhoitetaan yöaikaan. Kilpikonnien vuoksi lahden rannoilla ei ole tarjolla vesiaktiviteetteja.

Päivisin rannoilla voikin nähdä puisia rakennelmia, jotka toimivat merkkinä pesäpaikoista. Vuosittain Zakynthokselta löydetään reilusti yli tuhat valekarettikilpikonnan pesää. Yhdessä pesässä voi olla jopa 180 munaa, joten niiden merkitseminen on tärkeää lajin säilymiselle.

Lennot Zakynthokselle

Suomesta järjestetään valmismatkoja Zakynthoksen saarelle toukokuusta syyskuuhun, jolloin koneet lentävät suoraan Helsingistä Zakynthokselle. Lentoaika on hieman alle neljä tuntia.

Matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Apollomatkat ja TUI, tarjoavat pakettimatkojen ohella mahdollisuuden ostaa pelkkiä lentoja Zakynthokselle. Hinnat vaihtelevat sesongin mukaan, ja edullisimmillaan lennot voi saada noin 300 eurolla. Korkeimman sesonkiajan aikana lennot liikkuvat yleensä hintahaarukassa 450–550 euroa.

Saarelle pääsee reittilennoilla Suomesta välilaskun kautta esimerkiksi Amsterdamin, Rooman tai Münchenin kautta.

Saaren ainoa lentoasema sijaitsee noin viiden kilometrin päässä pääkaupungista Zakynthoksen itäosassa. Julkisen liikenteen yhteydet lentokentältä saaren muihin osiin ovat heikot, ja paras tapa liikkua lentoasemalta on taksilla, vuokra-autolla tai esimerkiksi matkanjärjestäjän tai hotellin omalla kuljetuksella.

Majoitus Zakynthoksella

Zakynthos on yli 30 vuotta vanha matkakohde, joten saaren majoitusvalikoima on hyvä: hotelleja on noin 300 ympäri saarta. Sen lisäksi saarella on tarjolla myös esimerkiksi kotimajoitusta ja huviloita.

Majoitusten hintahaarukka vaihtelee Zakynthoksella huomattavasti riippuen sesongista, majoitusluokasta ja sijainnista. Yleisesti ottaen hinnat alkavat noin 50 eurosta per yö edullisemmissa majoitusvaihtoehdoissa nousten useisiin satoihin euroihin per yö luksushotelleissa tai all inclusive -kohteissa.

Inka KhanjiZakynthoksen hotellit
Zakynthoksen hotellitarjonnasta löytyy vaihtoehtoja kaikenlaisille budjeteille.

Laganaksen kaupunki on saaren suosituin matkakohde ja sijaitsee Laganaksen lahdella. Lahden rannat ovat tärkeitä kilpikonnien munintapaikkoja, joten nämä alueet rauhoitetaan munintakaudella. Hotellit Laganaksessa eivät sijaitse suoraan rannoilla, vaan hieman niistä etäämmällä.

Toinen suosittu alue on Zakynthoksen kaupunki (Zante), joka tarjoaa laajan valikoiman majoitusvaihtoehtoja, ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Jos haluaa rauhallisen ympäristön, Kalamakin tai Argassin alueet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Majoituspaikka Zakynthokselle kannattaa varata hyvissä ajoin, noin muutama kuukausi ennen matkaa, etenkin sesonkiaikana.

Liikkuminen Zakynthoksella

Helppo tapa liikkua Zakynthoksella on vuokrata auto, ja eri vuokrausyrityksiä löytyy runsaasti saaren eri puolilta. Suosituimman sesongin aikaan liikenne on melko kiireistä, mutta matkailijoiden kannattaa ajaa kapeilla teillä rauhallisesti.

Zakynthoksen länsipuolella sijaitsevat vuoristoiset alueet tarjoavat upeita maisemia, mutta ajomatkat voivat olla välillä haastavia jyrkkien ja mutkikkaiden teiden vuoksi. Skootterit ja mönkijät ovat tuttuja näkyjä Zakynthoksen vuoristoteillä.

Inka KhanjiVuokraa skootteri Zakynthoksella
Zakynthoksella skootteri on suosittu vaihtoehto vuokra-autolle.

Saarella on myös julkisen liikenteen verkosto, joka toimii parhaiten pääkaupungissa ja suosituimpien lomakohteiden välillä. Bussiverkosto ei kata kaikkia saaren nähtävyyksiä. Bussilla voi matkustaa myös mantereelle, kuten Ateenaan. Lisäksi Kefalonian saarelle on hyvät kulkuyhteydet.

Taksit ovat Zakynthoksella yleensä edullisempia kuin Suomessa, mutta hintataso voi olla korkeampi kuin Kreikassa yleisesti. Taksit käyttävät aina mittareita.

Ravintolat ja ruoka Zakynthoksella

Saarella on useita ravintola-alueita, kuten Zakynthoksen kaupungin keskusta, Laganaksen alue ja Tsilivin kylä, jotka houkuttelevat matkailijoita. Ravintolat tarjoavat perinteisiä kreikkalaisia ruokia sekä kansainvälisiä vaihtoehtoja.

Paikallisia herkkuja ovat muun muassa oliivit sekä korintit, jotka ovat pieniä ja makeita rusinoita. Zakynthoksen omat viinit ovat myös suosittuja ja niitä voi maistella monissa ravintoloissa.

Inka Khanji Ravintolat ja ruoka Zakynthoksella
Zakynthoksen tavernoissa voi kokeilla kreikkalaisen keittiön kulmakiviä kuten moussakaa.

Makean ystäville suositellaan maistamaan mantelinougatia, joka on Zakynthoksella erityisen tunnettu ja suosittu herkku. Sitä voi ostaa monista paikallisista leipomoista ja makeiskaupoista.

Zakynthoksen saarella on yleisesti hyvä tapa jättää ravintoloissa ja kahviloissa noin 5–10 prosenttia tippiä.

Zakynthoksen nähtävyydet

Salakuljettajien poukama

Zakynthoksen kaikkein tunnetuin nähtävyys on saaren länsirannikolla sijaitseva mystinen Salakuljettajien poukama. Viralliselta nimeltään Navagio Beach -ranta on korkeiden kallioiden piilottama pieni kiviranta, jossa seisoo ruostunut hylky.

Inka KhanjiSalakuljettajien poukama
Veneretket vievät Salakuljettajien poukaman hylylle.

Jos haluat nähdä haaksirikkoutuneen laivan, voit ihailla sitä joko näköalapaikalta, josta monet postikorttikuvat on otettu, tai osallistua veneretkelle, joka vie sinut suoraan rannalle. Rannalle järjestetään runsaasti risteilyjä.

Siniset luolat

Luolat ovat ainutlaatuisia kalkkikivimuodostelmia, joiden sisällä heijastuu upea sininen valo, kun auringonvalo osuu veteen. Hyvä vaihtoehto on vuokrata oma vene ja tutustua luoliin omatoimisesti.

Mizithres Rocks

Jylhät kalliot kohoavat mahtipontisina merestä ja tarjoavat näkymän, jossa voi ihailla dramaattista kallioiden muotoa ja meren voimaa.

Solomos-aukio

Kaunis ja merkittävä paikka Zakynthoksen kaupungissa. Aukio on nimetty kreikkalaisen runoilijan Dionysios Solomoksen mukaan.

Inka KhanjiZakynthoksen pääkaupunki
Solomos-aukio Zakynthoksen pääkaupungissa.

Kerín kylä

Perinteinen kylä tarjoaa tunnelmallisen ympäristön, jossa voi kierrellä kapeilla kujilla ja ihailla valkoisia taloja sekä nauttia upeasta panoraamanäkymästä yli saaren.

Zakynthoksen lomakohteet

Tsilivi: Suosittu lomakohde, jossa on kaunis hiekkaranta sekä hyvä valikoima hotelleja, ravintoloita ja baareja. Sopii erityisesti perheille.

Alykes: Viehättävä kylä, jossa on kauniit hiekkarannat ja rauhallinen ilmapiiri. Sopii erityisesti perheille ja pariskunnille.

Laganas: Vilkas lomakohde, joka on tunnettu laajasta hiekkarannastaan ja menevästä yöelämästä. Suosittu nuorten keskuudessa.

Inka KhanjiZakynthoksen lomakohteet
Laganas on Zakynthoksen suosituimpia lomakohteita.

Kalamaki: Rauhallinen lomakohde, jossa on kauniit hiekkarannat. Alueella on suojeltuja alueita kilpikonnien pesimiselle.

Argassi: Sijaitsee Zakynthoksen kaupungin lähellä. Rauhallinen lomakohde, joka tarjoaa hyviä ravintoloita ja leppoisaa rantaelämää.

Vassilikos: Rauhallinen alue eteläisellä Zakynthoksen niemimaalla, jossa on upeat hiekkarannat ja luonnonsuojelualueita.

Zakynthoksen kaupunki: Saaren pääkaupunki, jossa on historiallisia nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia ja vilkas tunnelma. Tarjoaa myös hyviä ruokapaikkoja ja yöelämää.

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan parhaat rannat

Nämä ovat Kreikan kauneimmat rannat – löydä suosikkisi ja ota kaikki irti lomasta!

Karpathos, Kreikka

Etkö osaa päättää seuraavaa kohdetta Kreikassa? Tässä ovat maan 10 parasta rantaa – lomakohteet kärjessä

Ateena, Kreikka

Odotatko jo ensi kesää? Nämä ovat vuoden 2016 Kreikka-trendit!

Kreikka, Zakynthos

Tällainen on kesän suojelluin lomasaari

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja